Zalmtartaar

Zalmtartaar

Een heerlijk voorgerecht met vis of borrelhapje

Tartaar komt oorspronkelijk uit Rusland en werd bekend als “steak tartare“, vernoemd naar de Tartaren uit Centraal-Azië die rauw vlees fijnhakten en met kruiden mengden. Het gerecht werd later populair in Frankrijk, waar het werd verfijnd tot een klassieke bereiding van rauw gehakt vlees met eidooiers, kappertjes en kruiden. Zalmtartaar werd populair in de jaren ’80 en ’90 toen chefs gingen experimenteren met vis. Gebruik verse zalm voor een delicate smaak en gerookte zalm voor een intensere smaak

Variëren met zalmtartaar

Zalmtartaar is veelzijdig en past bij veel smaken. Voeg avocado, mango of komkommer toe voor variatie. Je kunt zalmtartaar als voorgerecht serveren op een bedje van sla, of als hapje in bladerdeegbakjes. Amuseglaasjes met zalmtartaar zijn perfect voor een luxe hapje op een feestje. Probeer zalmtartaar met een scheutje sojasaus en sesamolie voor een Aziatische twist. Ook lekkere combi’s: met kappertjes, groene asperges, rode ui of een beetje wasabi. Zoveel variaties maakt zalmtartaar geschikt voor elke gelegenheid!

Stap voor stap zalmtartaar maken

1 Kies verse zalm: kies zalmfilet die fris en vochtig oogt. Het vlees moet stevig aanvoelen en fris ruiken, zonder sterke visgeur.

2 Hygiëne: was je handen en gebruik schoon keukengerei om besmetting te voorkomen.

3 Snijd de zalm: snijd de zalm in kleine blokjes.

4 Maak een marinade: meng olijfolie, citroensap, zout en peper. Voeg kruiden toe zoals dille of bieslook.

5 Meng: meng de zalm met de marinade en laat 30 minuten in de koelkast staan.

6 Serveren: haal de zalmtartaar ongeveer 15 minuten voor serveren uit de koelkast zodat de smaken beter tot hun recht komen.

Zalmtartaar bewaren: Bewaar zalmtartaar altijd in een luchtdichte container in de koelkast. Maak het niet meer dan een paar uur van tevoren voor de beste smaak en voedselveiligheid. Gebruik binnen 24 uur. Tartaar van gerookte zalm kan iets langer worden bewaard, tot maximaal 48 uur.