Tony’s Chocolonely

Tony’s Chocolonely

Crazy about chocolate, serious about people

Tony’s visie

Op dit moment is er moderne slavernij op cacaoplantages in West-Afrika. Dit is het resultaat van de ongelijk verdeelde cacaoketen. Tony’s Chocolonely bestaat om dit te veranderen.

Onze visie is 100% slaafvrije chocolade. Niet alleen onze chocolade, maar alle chocolade wereldwijd.

Met waanzinnig lekkere chocolade geven we het voorbeeld en laten we zien dat chocolade maken anders kan: in smaak, verpakking en de manier waarop we zakendoen met cacaoboeren.

Tony’s route naar 100% slaafvije chocolade

Onze missie: samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade. Hoe we die grote missie bereiken? Da’s niet makkelijk. En best complex. Dat doen we aan de hand van Tony’s routekaart; de weg die wij volgen naar 100% slaafvrije chocolade. Onze routekaart bestaat uit drie pijlers.

Tony’s 5 samenwerkingsprincipes voor slaafvrije cacao

We geven het voorbeeld en laten zien dat chocolade maken anders kan: in smaak, verpakking en de manier waarop we zakendoen met cacaoboeren. Dat je commercieel succesvol slaafvrije chocolade kunt maken met Tony’s samenwerkingsprincipes voor slaafvrije cacao. En dit zijn ze.

Kijk wat jij kunt doen

We kunnen ’t niet alleen. In ons eentje maken we onze chocolade slaafvrij, maar sámen maken we alle chocolade 100% slaafvrij. Want hoe meer mensen meedoen met onze missie en ons verhaal delen, hoe eerder 100% slaafvrije chocolade normaal wordt. Uiteindelijk bepaal jij. Doe je mee?

Tony’s recept voor ‘n eerlijke chocolade-industrie

Tijd om aan de slag te gaan. Maareh.. laat je bakspullen nog maar effe in de kast, want dit recept zit namelijk net iets anders in elkaar.

Tony’s Chocolonely zet zich al jaren in om alle chocolade 100% slaafvrij te maken. Na lang experimenteren hebben we het ideale recept gevonden om onze missie te bereiken. Met het mixen van vijf verschillende ingrediënten, onze 5 samenwerkingsprincipes, geloven we erin dat cacaoboeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen, waardoor er een einde komt aan moderne slavernij en kinderarbeid op cacaoplantages in West-Afrika.

Nu horen we je denken.. 5 samenwerkingsprincipes.. wa’s dat dan? Nou, komen ze:

 1. Traceerbare bonen:

Koop niet van de grote hoop met anonieme bonen maar zorg dat je weet waar je bonen vandaan komen. Handel direct en gelijkwaardig met cacaoboeren en coöperaties. Zorg dat je inzicht hebt wie de bonen produceren, maar ook waar en onder welke sociale- en milieuomstandigheden. Alleen dan kun je je echt verantwoordelijk voelen.

Hoe werkt ‘t:

Alle cacaobonen die Tony’s gebruikt om cacaoboter of cacaomassa van te maken zijn 100% traceerbaar. En daar zijn we trots op! Door middel van Beantracker kunnen we niet alleen zelf, maar ook al onze partners, de voorraad bekijken en precies zijn waar de bonen zijn. Daarnaast kunnen coöperaties precies zien wanneer de bonen in de haven zijn aangekomen en ze dus weten wanneer ze hun premie zullen ontvangen. Eerlijk oversteken is wel zo fair…toch! Op deze manier weten we dus precies waar, hoe en wie onze cacao geproduceerd heeft.

 1. ’N hogere prijs:

Betaal de prijs waarmee cacaoboeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen en hun boerenbedrijf kunnen draaien. Dit lukt niet met de huidige prijs en certificeringspremie. Er is dus een additionele premie nodig, totdat de marktprijs wel een leefbaar inkomen mogelijk maakt.

Hoe werkt ‘t:

De huidige cacaoprijzen zijn vele male lager dan de referentieprijs voor het leefbaar inkomen. Dat kan natuurlijk niet! Het gat dat tussen het leefbaar inkomen en de cacaoprijzen zit vullen we aan met een Premie. Deze premie bestaat aan de ene kant uit de Fairetrade-premie en aan de andere kant uit de aanvullende Tony’s premie. De hoogte van de premie wordt elk jaar aan het begin van het cacaoseizoen vastgesteld. Op deze manier krijgen de cacaoboeren het inkomen waar ze recht op hebben. Wel zo eerlijk, toch?

 1. Sterke boeren:

Werk samen aan de professionaliteit van boerencoöperaties. Samen staan boeren sterk en het geeft hen meer macht om de ongelijkheid structureel te veranderen.

Hoe werkt ‘t:

Het probleem “illegale kinderarbeid” oplossen doe je niet zomaar. Des te belangrijker om samen te werken. Via onze coöperaties helpen we de boeren om hun boerenbedrijf te ontwikkelen. Zo worden de boeren begeleid bij ’t vinden van internationale markten, organiseren van transport, trainingen geven of het gezamenlijk inkopen van landbouwmiddelen. Daarbij hebben we direct contact met de coöperaties, bespreken we de gezamenlijke jaarplannen met hen en praten uitgebreid over de strategie.

 1. De lange termijn:

Verzeker de boeren en de coöperaties van minimaal 5 jaar afzet tegen ’n hogere prijs, zo geef je hen inkomstenzekerheid en kunnen ze betere keuzes maken als het gaat om investeren en terugverdienen.

Hoe werkt ‘t:

Een langdurige en gelijkwaardige samenwerking is onmisbaar om het vertrouwen in verbetering op te bouwen. Daarom hebben we met al onze coöperaties een 5-jarig samenwerkingscontract getekend. Met sommigen zelfs al voor de tweede keer! Voor de coöperaties en daarbij aangesloten boeren betekent dit financiële zekerheid en dus ruimte om te investeren.

Weetje! In onze samenwerkingsovereenkomst staat een transparantieclausule. Dit betekent dat de coöperaties de overeenkomst met andere potentiële kopers kunnen delen om zo dezelfde betrokkenheid en afspraken te eisen. Gek!? Nee..Het nieuwe normaal!

 1. Kwaliteit en productiviteit:

Investeer in agrarische kennis en kunde van het telen van cacao en andere gewassen. Professioneel boeren zorgt voor betere kwaliteit en meer cacao en voedsel van bestaande plantages.

Hoe werkt ‘t:

Het produceren van 800kg cacaobonen per hectare per jaar is waar we naartoe streven. Helaas blijven de meeste boeren die aan ons leveren naar schatting steken op 500kg cacaobonen per hectare. Hoe we in samenwerking met de boeren de productie kunnen verbeteren? We zijn er nog niet helemaal uit. Het is namelijk niet alleen een kennisachterstand maar ook vraagt het om investeringen en extra arbeid. En dat moeten ze wel kunnen terugverdienen.

Net als bij het bakken van een chocoladetaart heb je alle ingrediënten nodig om ’m chocolicious te maken. En zo gaat dat dus ook bij onze 5 samenwerkingsprincipes. Je moet ze 5 tegelijk toepassen om de cacao-industrie structureel te veranderen.

Vergeten we niet nog iets..? Het geheim ingrediënt natuurlijk! Of ja geheim.. We kunnen dit namelijk niet alleen. Alleen maken we onze chocolade slaafvrij, maar samen maken we alle chocolade slaafvrij. Hoe meer mensen meedoen met onze missie en ons verhaal delen, hoe eerder 100% slaafvrije chocolade normaal is. Uiteindelijk bepaal jij. Doe je mee?

Tony’s Freakshake

Aantal personen: 1

Bereidingstijd: 5 minuten

Keuken: Amerikaans

Gang: Toetje / dessert / nagerecht

Recept omschrijving:

Maarreh.. Wat kun je eigenlijk van chocolade maken? Deze spetterende freakshake met Tony’s chocolademelk, popcorn en discodip is niet alleen een feestje om naar te kijken, hij is ook nog eens mega lekker. Loopt het water je al in de mond? Lees hier hoe je ’m maakt.

Wat heb je nodig?

 • De freakshake:

’n Half pak Tony’s Chocolonely chocolademelk
4 Grote eetlepels roomijs of vanille-ijs
Een snufje zeezout

 • Decoratie van de shake:

Een torentje slagroom 
Discodip enthousiasme
Zoute Popcorn

 • Versiering van het glas:

Halve reep Tony’s Chocolonely melk
Discodip
Zoute popcorn

Wat moet je doen?

 1. Wil je ’n sjiek randje op je glas? Dan beginnen we daarmee. Kan ’t randje je gestolen worden, mag je beginnen met stap 3. Om een randje te maken, gaan we chocolade smelten. Heb je ’n melk reep in de aanslag? Breek ’m in stukken en leg deze in ’n bakje in de magnetron, 30 seconden op 1000W. Na 30 seconden roer je de chocolade even door en zet je ’m weer 30 seconden in de magnetron. Herhaal dit totdat je gladde chocolade hebt.
 2. Dip de rand van ’t glas in de gesmolten chocolade en hou ’m effe ondersteboven zodat ’ie kan uitlekken. Als ’ie niet meer druppelt versier je ’m met discodip en popcorn, en zet je ’m in de koelkast om te drogen.
 3. Mik ’t ijs, Tony’s chocolademelk en het snufje zeezout in een blender. Blend de ingrediënten 2 minuten zodat ’ie lekker koud en luchtig wordt. Schenk ’m in je allermooiste glas.
 4. Tijd om te versieren! Slagroom, discodip, popcorn en niet-te-vergeten stukjes melkchocolade. Klaar is kee.. uh Tony’s!

Tony’s Pavlova

Aantal personen: 8

Bereidingstijd: 3 uur

Keuken: Rusland

Gang: Toetje / dessert / nagerecht

Recept omschrijving:

Een taart om verliefd op te worden. Dit spektakelstuk van meringue, kersen en Tony’s pure chocolade wil je niet missen. En ehh.. deze taart is snel gemaakt joh. Je staat ’r paf van..

Wat heb je nodig?

 • Pavlova:

4 Eiwitten (het eigeel heb je niet nodig)
200g Kristalsuiker
1 Eetlepel kersenjam

 • Decoratie:

500g Verse kersen
250ml Slagroom
2 Eetlepels kersenjam
1 Reep Tony’s puur 70% in stukjes gebroken

Wat moet je doen?

 1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 2. Is ’t gelukt met de eiwitten? Giet ze in ’n kom en klop ze op. Als ze ’n beetje beginnen te schuimen, dan mag je d’r voorzichtig een beetje suiker aan toevoegen. En dan nog een beetje.. en nog een beetje..
 3. Klop net zo lang tot dat je glanzende stijve schuimpieken hebt. Tadaa! Da’s alvast meringue.
 4. Voeg nu de kersenjam toe. Doe dat met kleine schepjes en roer langzaam, zodat ’t meringuemengsel lekker luchtig blijft.
 5. Maak op bakpapier twee cirkels van de meringue en zet ze in de oven op 100 graden. Effe geduld hoor.. Ze hebben 2,5 uur nodig..
 6. Tijd om de slagroom op te kloppen!
 7. Als je de meringue uit de oven haalt, is ’ie krokant. Wacht effe tot de meringue is afgekoeld. Smeer dan de helft van ’t slagroom en de helft van de kersenjam d’r op. En vergeet niet stukjes puur meringue kers in de slagroom te steken!
 8. Zet de tweede cirkel boven d’r bovenop. En maak je pavlova af met slagroom, jam, kersen en chocolade.

Tony’s Swirly Cheesecake

Aantal personen: 8

Bereidingstijd: 5 uur 45 minuten

Keuken: Amerikaans

Gang: Toetje / dessert / nagerecht

Recept omschrijving:

Say cheeeeeese! Nou, van deze gemarmerde taart ga je vast ook wel lachen! Het duurt even maar dan heb je ook wat. Stroop je mouwen maar op, trek je kookschot uit de kast en bakken maar. En ehh.. niet vergeten je handen te wassen.

Wat heb je nodig?

 • De bodem:

150g Boterige koek (shortbread)
120g Gesmolten boter
Springvorm 28 cm

 • De vulling:

600g Roomkaas
100g Suiker
Snufje zout
50g Bloem
vrouwtje theelepel zout
5 grote eieren
375 g crème fraîche
1 verse vanille peul
1 reep Tony’s melk
1 blikje gecondenseerde melk (voor het maken van 4 el dulce de leche)

Wat moet je doen? 

 1. Een halve dag voor je de taart gaat bakken maak je de dulce de leche. Leg een blik gecondenseerde melk in een pannetje water en houdt het 3 uur net tegen de kook aan. Laat goed afkoelen voor je het blik open maakt.
 2. Verwarm de oven op 175 graden
 3. Meng in een keukenmachine de koek met de gesmolten boter. Je kunt je ook even lekker afreageren op de koekjes door ze kapot te slaan in een theedoek.
 4. Druk het koek-en-boter-mengsel goed aan in een ingevette springvorm. Bak de bodem ca. 10 minuten in de voorverwarmde oven.
 5. Haal de vorm uit de oven en verhoog de temperatuur tot 200 graden.
 6. Mix in een keukenmachine of met een mixer alle andere ingrediënten (behalve de chocolade en dulce de leche) goed door elkaar tot een mooi glad mengsel.
 7. Verdeel de vulling over twee kommen, spannend he.
 8. Nu ga je d’r echt een kunstwerkje van maken! Smelt de reep Tony’s au bain-marie. Laat de chocolade een klein beetje afkoelen en meng het dan door de ene helft van de vulling. De andere helft meng je met vier eetlepels dulce de leche. Je hebt nu twee kleuren cheesecake-vulling.
 9. Tijd om lost te gaan. Schep om en om de lichte en de chocoladevulling in de vorm. Hoeft niet te netjes! Trek vervolgens met een satéprikker mooie vormpjes in.. En tadaa, je meesterwerk is klaar om de oven in te gaan.
 10. Zet de taart in de hete oven. Breng na een kwartiertje de temperatuur van de oven omlaag naar 100 graden. Bak de cheesecake dan nog 45 minuten.
 11. Heeft ie nog een lichte jiggle? Geen probleem, da’s juist extra lekker!
 12. Laat hem afkoelen en zet hem daarna minstens 2 uur in de koelkast. Smullen maar!