Smaak

Smaak

Geef de zomer smaak!

Iedereen die van eten houdt, weet dat smaken de sleutel zijn tot een onvergetelijke culinaire ervaring. In dit magazine willen we je laten zien hoe de wereld van voedsel doordrenkt is van diverse smaken en hoe deze elkaar kunnen aanvullen, uitdagen en zelfs verrassen. We verdiepen ons daarom in zes prominente smaken: zuur, zout, umami, bitter, pittig en zoet. We hopen dat we met de uitleg over al die verschillende smaken en onze recepten kunnen inspireren om hiermee zelf aan de slag te gaan!

Zoet

Zoet is naast zout een van de meest gebruikte smaakmiddelen. Suiker is de verzamelnaam van stoffen die zoet smaken en naast lactose (melksuiker) onder andere voorkomen in planten en vruchten: fructose (vruchtensuiker), glucose (druivensuiker) en sucrose. Sucrose is de suiker die wordt gewonnen uit suikerbieten en suikerriet, de bekendste soorten in de keuken. Heerlijk om te gebruiken, maar geniet er wel met mate van.

Recept: aardbeienschelpjes

Zuur

Zuur maakt je gerechten frisser, geeft diepte en zorgt voor contrast. Kortom: een beetje zuur brengt een gerecht in balans en is vaak precies nét dat wat er nog mist. Door iets zuurs te eten loopt het water je letterlijk in de mond: zuur stimuleert automatisch de speekselstroom. Je gaat er dus een beetje van ‘kwijlen’, een signaal van je mond dat je trek in meer krijgt!

Recept: zelfgemaakte citrus ijsthee

Zout

Zout is het meest onmisbare smaakmiddel in de keuken. Een snufje zout maakt alles net even lekkerder, daarom wordt het in vrijwel alle gerechten gebruikt. Of het resultaat nu hartig of zelfs zoet moet zijn. Door zout aan zoet toe te voegen, versterk je bijvoorbeeld de zoete smaak van de suiker. De grootte van een zoutkristal bepaalt hoe zout het smaakt. Kleine kristallen lossen sneller op in je mond zodat je het zout sneller proeft, grotere kristallen lossen langzamer op voor een minder intense smaak.

Recept: gezouten nootjes

Umami

Het Japanse woord umami lijkt geheimzinnig, maar betekent gewoon zoiets als heerlijkheid of hartigheid. ‘Umai’ is Japans voor heerlijk en ‘mi’ Japans voor smaak. Ingrediënten met veel umami zijn dan ook echte smaakmakers in je gerechten: het geeft je mond een voldaan smaakgevoel.

Ingrediënten die rijk zijn aan umami bevatten vaak glutamaat. Dit zijn eiwitrijke dierlijke voedingsmiddelen, zoals rund- en varkensvlees, ansjovis, sardientjes, tonijn, zalm, makreel, oude kaas en Parmezaanse kaas. Maar ook sommige groenten en vruchten bevatten umami. Voorbeelden hiervan zijn rijpe of gedroogde tomaten, sinaasappels, yuzu, sojasaus, paddenstoelen, uien, spinazie, olijven, kappertjes en zeewier.

Recept: pizza met sardines en ansjovis

Bitter

Misschien wel de minst toegankelijke smaak, maar toch geliefd bij velen. Ontdek hoe veelzijdig bitter is en leer deze smaak nog beter waarderen. Zo zijn koffie en bier natuurlijk al jaren niet meer weg te denken! Maar het aantal andere bittere drankjes neemt ook toe. Denk maar aan de populariteit van frisdranken als bitter lemon en tonic, al dan niet met gin.

Recept: frisse grapefruit cocktail

Pittig

Pittig is officieel geen basissmaak, maar hoort er wat ons betreft wel bij. Want pittige smaakmakers zorgen voor bijzondere sensaties in je mond! De actieve stoffen in chilipeper, zwarte peper, mosterd, gember en mierikswortel zijn eigenlijk verdedigingswapens tegen dierlijke aanvallen. Ze prikkelen ook onze smaakpapillen sterk en geven op die manier een soort pijnsignaal aan je hersenen. Je kunt de pittige smaak weer neutraliseren door wat rijst, brood, yoghurt, kroepoek of melk te eten of drinken. Een glas water maakt helaas weinig verschil.

Recept: spaghetti aglio, olio e peperoncino