Ei recepten

Ei recepten

Lekkere recepten met ei

Een eitje hoort erbij. Met eieren kun je alle kanten op: je kunt ze koken, bakken of pocheren en ze zijn bij heel veel maaltijden super geschikt om te eten. Ga voor de klassieke eggs Benedict of gevulde eieren met een twist voor op een feestje. Ook erg lekker: een gepocheerd ei met Parmezaan is de perfecte combinatie. Of ga voor een goedgevulde omelet met mascarpone en gerookte zalm.

Zo maak je een gepocheerd ei

gepocheerd ei

Het ziet er in restaurants altijd zo fancy uit: toast met gepocheerd ei. Ei pocheren is een techniek om een ei zonder schaal te koken. De truc achter een gepocheerd ei is azijn. Dat zorgt er namelijk voor dat het eiwit snel stolt. Wist je dat een gepocheerd ei maken is helemaal niet moeilijk om te doen? Wil jij zelf ook een ei pocheren? Dit is wat je doet: Breng een laag water van minstens 6 centimeter aan de kook in een pan. Voeg witte wijn azijn toe. Draai het vuur omlaag, zodat het water niet meer borrelt. Breek een ei in een apart kommetje, maak een draaikolk in het water en laat het ei daarna voorzichtig in het water glijden. Zorg er daarna voor dat het water tegen de kook aan blijft en laat het ei 3 minuten in het water. Schep daarna het ei met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. Het resultaat? Een perfect gepocheerd eitje.

 

 

Recept: gepocheerd ei hollandaise

Hoelang moet je een ei koken?

ei koken

Zin in een gekookt ei? Heerlijk! De tijd om een ei te koken is belangrijk; een minuut langer of korter kan al een groot verschil maken. Hoe kook je nou het perfecte zachtgekookte of hardgekookte ei?

Breng een pan met water aan de kook. Leg de eieren met een schuimspaan of lepel voorzichtig in het kokende water.

  • Zachtgekookt ei: 6-7 minuten koken
  • Halfzacht gekookt ei: 8-9 minuten koken
  • Hardgekookt ei: 10 minuten koken

Schep de eieren na het koken uit de pan met heet water en spoel ze daarna af met koud stromend water om de eitjes te laten schrikken. Zo koken de eieren niet door, kun je ze makkelijker afpellen en krijg je het perfecte gekookte ei!

Hoe bewaar je gekookte eieren?

Heb je te veel eieren gekookt? Dan wil je ze misschien bewaren. Maar hoe kun je een hard gekookt ei het beste bewaren? Nadat je eieren hebt gekookt, kun je die eieren maar kort (ongeveer 2 uur) buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella, en dat wil je natuurlijk niet. Het beste is dus om een gekookt ei in de koelkast te bewaren. Daar kun je ze 4 tot 7 dagen bewaren. Een hardgekookt ei is altijd handig om de volgende dag als snack te eten. En anders maak je er eiersalade van of gebruik je het als beleg op brood of door een groene salade.

Het perfecte gebakken ei

Een ei hoort erbij! Je kunt eieren op verschillende manieren bereiden, maar een eitje bakken behoort toch wel tot de favorieten. Lekker op een boterham of club sandwich als lunch, maar een gebakken ei hoort natuurlijk ook bij een rijstgerecht zoals nasi of tussen een hamburger. Hoe bak je een ei goed? Gebruik een koekenpan en laat deze heet worden met een klein klontje boter. Is de boter gesmolten, is het schuim van de boter weg en begint het bijna te verkleuren? Laat dan het ei voorzichtig in de pan glijden. Bak het ei 3-4 minuten op een lagere temperatuur. Het is belangrijk dat het eiwit gestold is, maar de dooier nog vloeibaar is. Je spiegelei is klaar!

Zalm
Zalm

Gerechten met deze populaire vis

Meer met zalm
Brood
Brood

Boterhammen, stokbrood of tosti's!

Alle recepten