zuivel recepten

Zuivel recepten

Boter, kaas en eieren

Op zoek naar lekkere en makkelijke zuivel recepten? Met boter, kaas en eieren kun je in de keuken alle kanten uit. Van zoet tot hartig en van hapje tot hoofdgerecht. Op deze pagina zetten we alle zuivel recepten op een rij. Van een lekker luchtig yoghurttoetje tot hartige mini-quiches. Eet smakelijk!

Wat is boter?

boter

Boter of roomboter is de gekarnde room van melk. Boter wordt gemaakt door melk te ontromen. Het vet wordt daarna gepasteuriseerd (hoog verhit) en vervolgens gekarnd. Bij het karnen wordt het vocht van het vet gescheiden, waardoor boterkorrels en magere melk ontstaan. Het overgebleven vocht wordt voor karnemelk gebruikt. De boterkorrels worden gekneed en aangezuurd met melkzuurbacteriën, zodat de boter de gewenste smaak krijgt. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt boter echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is roomboter de echte boter, gemaakt van puur melk. Wist je dat de productnaam ‘boter’ is beschermd en alleen gebruikt mag worden als er ten minste 80% melkvet in het product zit?

Hoe wordt kaas gemaakt?

kaas

In Nederland eten we kaas. Heel veel kaas. Maar hoe wordt kaas eigenlijk gemaakt? Eerst wordt de melk gepasteuriseerd. Dan wordt er zuursel en stremsel bij gedaan. Twee stoffen die smaak geven en de melk laten samenklonteren. Wat overblijft, heet wrongel. Het vocht wordt van de wrongel gescheiden. Daarna wordt de wrongel in een groot blok geperst. De kaas gaat daarna in een warm pekelbad. Na het pekelen, moet de kaas rijpen. Jonge kaas mag vijf weken liggen en extra oude kaas kan wel tot anderhalf jaar rijpen.

Ontbijt
Ontbijt

Een goed begin van je dag

Meer recepten
Toetjesfeest
Toetjesfeest

Comfort food ten top

Meer verwentoetjes