Overige video's

Zelfgerookte zalmfilet
Zelfgerookte zalmfilet
(0)

Zelfgerookte zalmfilet

Categorie hoofdgerecht
Personen 4 personen
Chef uitdagend
Klok
Soortgelijke recepten
Voedingswaarde p.p.
Energie 285 kcal
Koolhydraten 0 g
Eiwit 25 g
Vet
Waarvan verzadigd
20 g
4 g
Hoofdingrediënten

Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 180ºC. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en bak hierin de zalmfilets aan beide kanten kort aan. Zet de filets daarna circa 6 minuten in de oven.

Bereiden

  1. Scheur 1 dopje van de eierdoos af en doe de thee of rookmot erin.
  2. Plaats het eierdopje in de pan. Bestrooi de zalmfilets met zout en leg ze op het rooster in de brede pan.
  3. Steek een hoekje van het eierdopje aan.
  4. Plaats direct het deksel op de pan en laat de zalmfilets circa 3 minuten in de gesloten pan rusten. Verwijder het deksel en serveer de zalm direct.

Bereidingstip

De pan waarin je rookt hoeft niet op het fornuis te staan, rook de zalm daarom bij voorkeur buiten. Zet anders in ieder geval de afzuigkap aan voordat het deksel van de pan afgaat. De rook ontwikkelt zich heel snel. Dat is normaal, maar blijf erbij! Gebruik het liefst een glazen deksel zodat je het rookproces goed in de gaten kunt houden.

Variatie

Deze rooktechniek is ook heel geschikt voor: biefstuk: braad kort aan en zet 4-5 minuten in de oven. Rook daarna zoals de zalm. kipfilet: braad kort aan en zet 15-25 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de filets. Rook daarna zoals de zalm. visfilet: bak kort en zet circa 6 minuten in de oven. Rook daarna zoals de zalm. rosbief (vleeswaren): hoeft niet in de oven, rook zoals de zalm.

Wijnadvies

Bij zalm past heel veel wit, zoals Lizard Pinot Grigio, Arthur Metz Riesling of Ana Sauvignon Blanc. Maar wie durft, schenkt er licht gekoeld rood bij, bijvoorbeeld de Roemeense I am van de pinot noir-druif.

Voedingswaarde p.p.
Energie 285 kcal
Koolhydraten 0 g
Eiwit 25 g
Vet
Waarvan verzadigd
20 g
4 g
Hoofdingrediënten
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.