Zalmterrine met prei en wittewijnsaus
Zalmterrine met prei en wittewijnsaus
- 2 preien
- 200 gram gerookte zalm
- 800 gram zalmfilets
- 2 eieren
- 100 milliliter room
- 1 handje groene kruiden (fijngehakt, gemengd)
- 3 eetlepels boter (koud)
- 1 sjalot (fijngesnipperd)
- 200 milliliter droge witte wijn
- 150 milliliter visbouillon (van tablet) of
- 150 milliliter visbouillon (pot)
- 2 theelepels bloem
- 100 milliliter room
Benodigdheden
- bakpapier
- cakevorm (1,5 l)
- keukenmachine
- aluminiumfolie
Tijden
- Bereidingstijd 40 minuten
- 40 minuten oventijd
Heb jij dit recept gemaakt?
We zijn benieuwd wat je ervan vindt!
Voorbereiden
Snijd het donkere deel en de onderkant van de prei en spoel de preien rechtop onder stromend water. Snijd ze op maat van de vorm en leg in een grote koekenpan. Giet een laagje water erop en laat afgedekt tegen de kook aan circa 5 minuten pocheren. Laat de preien rechtop uitlekken en afkoelen. Bestrooi met peper en rol de preien in de gerookte zalm. Vet de cake- of terrinevorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verhit voor de saus 1 eetlepel boter en fruit hierin de sjalot. Blus af met de wijn en bouillon. Kook dit in tot de helft en giet dan door een fijne zeef. Smelt 1 eetlepel boter in een sauspan en roer de bloem erdoor tot deze van de bodem loslaat. Giet de gezeefde wijn en room erbij en laat al roerend een paar minuten koken. Breng de saus op smaak met zout en peper en houd apart.
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 170ºC. Snijd de helft van de zalmfilet in blokjes en maal in een keukenmachine met de eieren en room tot een farce. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de overige zalmfilet in repen. Verdeel een derde van de farce over de bodem van de vorm en leg hier de ingepakte preien op.
- Verdeel een derde van de farce erover en leg in de lengte van de vorm de repen zalm erop. Dek af met de overige farce en strijk glad met de bolle kant van een vochtige lepel.
- Dek de vorm goed af met aluminiumfolie en zet in een ovenschaal. Zet de schaal in de oven en giet een laag kokend water in de schaal.
- Stoom de terrine in de oven in circa 40 minuten gaar. Laat eventueel vocht uit de vorm weglopen en laat nog circa 10 minuten rusten.
- Verwarm intussen de saus opnieuw en laat 1 eetlepel koude boter erin smelten. Stort de terrine op een voorverwarmde schaal en bestrooi met de gemengde kruiden. Snijd in dikke plakken en serveer met de saus.
Bereidingstip
Om goed te kunnen beoordelen of de vulling op smaak is, kun je een klein balletje vulling kort garen in kokend water.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 710 kcal |
Koolhydraten | 7 g |
Eiwit | 57 g |
Vet Waarvan verzadigd |
46 g 17 g |
Vezels | 2 g |
Zout | 2,6 g |
- 2 preien
- 200 gram gerookte zalm
- 800 gram zalmfilets
- 2 eieren
- 100 milliliter room
- 1 handje groene kruiden (fijngehakt, gemengd)
- 3 eetlepels boter (koud)
- 1 sjalot (fijngesnipperd)
- 200 milliliter droge witte wijn
- 150 milliliter visbouillon (van tablet) of
- 150 milliliter visbouillon (pot)
- 2 theelepels bloem
- 100 milliliter room
Benodigdheden
- bakpapier
- cakevorm (1,5 l)
- keukenmachine
- aluminiumfolie
Tijden
- Bereidingstijd 40 minuten
- 40 minuten oventijd
Voorbereiden
Snijd het donkere deel en de onderkant van de prei en spoel de preien rechtop onder stromend water. Snijd ze op maat van de vorm en leg in een grote koekenpan. Giet een laagje water erop en laat afgedekt tegen de kook aan circa 5 minuten pocheren. Laat de preien rechtop uitlekken en afkoelen. Bestrooi met peper en rol de preien in de gerookte zalm. Vet de cake- of terrinevorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verhit voor de saus 1 eetlepel boter en fruit hierin de sjalot. Blus af met de wijn en bouillon. Kook dit in tot de helft en giet dan door een fijne zeef. Smelt 1 eetlepel boter in een sauspan en roer de bloem erdoor tot deze van de bodem loslaat. Giet de gezeefde wijn en room erbij en laat al roerend een paar minuten koken. Breng de saus op smaak met zout en peper en houd apart.
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 170ºC. Snijd de helft van de zalmfilet in blokjes en maal in een keukenmachine met de eieren en room tot een farce. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de overige zalmfilet in repen. Verdeel een derde van de farce over de bodem van de vorm en leg hier de ingepakte preien op.
- Verdeel een derde van de farce erover en leg in de lengte van de vorm de repen zalm erop. Dek af met de overige farce en strijk glad met de bolle kant van een vochtige lepel.
- Dek de vorm goed af met aluminiumfolie en zet in een ovenschaal. Zet de schaal in de oven en giet een laag kokend water in de schaal.
- Stoom de terrine in de oven in circa 40 minuten gaar. Laat eventueel vocht uit de vorm weglopen en laat nog circa 10 minuten rusten.
- Verwarm intussen de saus opnieuw en laat 1 eetlepel koude boter erin smelten. Stort de terrine op een voorverwarmde schaal en bestrooi met de gemengde kruiden. Snijd in dikke plakken en serveer met de saus.
Bereidingstip
Om goed te kunnen beoordelen of de vulling op smaak is, kun je een klein balletje vulling kort garen in kokend water.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 710 kcal |
Koolhydraten | 7 g |
Eiwit | 57 g |
Vet Waarvan verzadigd |
46 g 17 g |
Vezels | 2 g |
Zout | 2,6 g |