Overige video's

Witlofsoep met ham en kaas

4 gemiddeld voorgerecht
Waardering:
Waardeer:
Print
Voedingswaarde p.p.
Energie 310 kcal
Koolhydraten 14 g
Eiwit 15 g
Vet
Waarvan verzadigd
21 g
13 g
Hoofdingrediënten Witlof (75)

Bereiden

  1. Haal de stronkjes uit het witlof. Houd 1 struikje apart en snijd de rest in smalle reepjes.
  2. Verhit de helft van de boter en fruit hierin de ui 2 minuten.
  3. Voeg het gesneden witlof, de suiker en de helft van de tijm toe. Bak al roerend nog 3 minuten.
  4. Voeg de bouillon toe en laat zachtjes met deksel op de pan 10 minuten koken. Snijd intussen het achtergehouden struikje witlof in smalle reepjes.
  5. Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine.
  6. Smelt 25 g boter in een koekenpan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel al roerend pruttelen.
  7. Schenk scheutje voor scheutje de melk erbij en blijf roeren tot de saus glad gebonden is. Kook zachtjes, voeg de kaas toe en laat deze smelten.
  8. Schenk het gepureerde witlofmengsel bij de saus en roer het tot een gladde soep.
  9. Roer de achtergehouden reepjes witlof, de rest van de tijm en de ham erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Variatie

Het witlof kan eventueel gecombineerd worden met prei. Vervang de ham door gerookte zalm of garnalen.

Wijnadvies

Houd de wijn aan de droge kant: een mooie witte Vin de Pays de Côtes de Gascogne, een dito Vin de Pays d'Oc, of een Saove of Pinot Bianco uit Italië (9-11°C).

Voedingswaarde p.p.
Energie 310 kcal
Koolhydraten 14 g
Eiwit 15 g
Vet
Waarvan verzadigd
21 g
13 g
Hoofdingrediënten Witlof (75)
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.