schnitzel

Schnitzel recepten

De lekkerste schnitzel recepten

Heerlijk, zo’n knapperige schnitzel die kraakt als je je mes erin zet. Het allerlekkerst op de piste tijdens wintersport, maar eigenlijk wil je gewoon het hele jaar door zo’n lekkere gepaneerde schnitzel eten. Van varkensschnitzel tot de enige echte Wienerschnitzel.

Van kipschnitzel tot wienerschnitzel

schnitzel

Wat is een schnitzel? Een schnitzel is een een vleesgerecht dat bestaat uit een dun, plat stuk vlees van varken, kip of kalf. Je hebt verschillende soorten schnitzels. De Wienerschnitzel wordt als dé schnitzel der schnitzel gezien. Een normale schnitzel is gemaakt van kipfilet of varkensvlees, terwijl een wienerschnitzel gemaakt wordt van kalfsvlees. Veel mensen denken dat de Wienerschnitzel uit Wenen (Oostenrijk) komt, maar niets is minder waar. Oorspronkelijk komt de schnitzel namelijk uit Italië. In de Middeleeuwen werd daar al vlees gepaneerd met broodkruim. Pas in de 19e eeuw werd de schnitzel in Oostenrijk geïntroduceerd. Inmiddels zijn er veel verschillende schnitzels, zoals de kaasschnitzel, vegetarische schnitzel en de cordon bleu, een schnitzel gevuld met ham en kaas.

Schnitnzel paneren in 5 stappen

schnitzel paneren

Typisch aan een schnitzel is zijn krokante jasje. Maar hoe zorg je ervoor dat je schnitzel krokant wordt? Het vlees paneer je in ei, bloem en paneermeel of broodkruim. Zo paneer je zelf in een handomdraai een schnitzel.

  • Leg het vlees tussen huishoudfolie en sla het vlees met de vleeshamer tot een dikte van 4mm.
  • Maak drie bakjes: bloem, ei en paneermeel/broodkruim.
  • Haal de schnitzel door de bloem en klop het overtollige er vanaf.
  • Daarna haal je de schnitzel door het losgeklopte ei. Zorg dat het hele stuk vlees bedekt is.
  • Haal de schnitzel aan beide kanten door het paneermeel.

Wil je een goede schnitzel bakken? Het is belangrijk om je pan goed heet te laten worden met boter of olie. Bak aan beide kanten tot ‘ie mooi goudbruin is geworden (ongeveer 3 minuten per kant). Je kunt een schnitzel ook in 3 tot 5 minuten frituren in een frituurpan of hapjespan met olie op 180 °C. Je bakt een schnitzel in de airfryer op 180 °C in 8 tot 12 minuten.

Tip: in plaats van paneermeel of broodkruim kun je ook Japanse panko of cornflakes gebruiken.

Aardappel
Aardappel

Een bijzondere pieper

Meer met de aardappel
Vanavond? Kip!
Vanavond? Kip!

Zo veelzijdig als de kip zijn er niet veel

Meer met kip