Ossenhaasgerechten

Ossenhaasgerechten

Leer de perfecte ossenhaas bakken en ontdek heerlijke recepten

Ossenhaas is het meest luxe en malse stuk vlees van het rund, afkomstig uit de lende. Uit het middelste deel van de ossenhaas, dat het malst en sappigst is, wordt tournedos gesneden. Haasbiefstuk komt van andere delen van de ossenhaas, niet te verwarren met gewone biefstuk, dat meestal van een ander deel van het rund komt. Ossenhaaspuntjes zijn kleine stukjes van de ossenhaas, ideaal voor roerbakken. Ontdek hier alles over het bereiden van ossenhaas en heerlijke recepten.

Stap voor stap ossenhaas bakken

  1. Voorbereiden Haal de ossenhaas een uur voor het bakken uit de koelkast en breng op kamertemperatuur.
  2. Kruiden Bestrooi met zout en peper.
  3. Bakken Verhit boter en olie in een pan. Schroei de ossenhaas aan alle kanten dicht.
  4. Kerntemperatuur Gebruik een vleesthermometer en houd de volgende kerntemperatuur aan voor rare: 48-50°C, medium 55-60°C en doorgebakken: 70°C.
  5. Rusten Laat het vlees 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Ossenhaas van de barbecue: gril op directe hitte en verplaats naar indirecte hitte om door te garen naar wens.

Oven: bak in een voorverwarmde oven op 180 °C tot de gewenste kerntemperatuur. Of maak een feestelijke klassieker: beef wellington van ossenhaas, oftewel ossenhaas in bladerdeeg uit de oven.

Steaks van ossenhaas, tournedos of haasbiefstuk, bak je op dezelfde manier als hele ossenhaas. Gebruik altijd een vleesthermometer en houd dezelfde kerntemperaturen aan. Laat het vlees rusten na het bakken voor het sappigste resultaat.

Recepten met ossenhaas

Met malse ossenhaas kun je heel veel kanten op. Een frisse salade met ossenhaaspuntjes is een ideale maaltijdsalade als je op zoek bent naar iets lichts. Gegrilde ossenhaas, eenvoudig te bereiden, is een mooi gerecht voor een zomerse barbecue. Of maak zelf carpaccio, dunne plakjes rauwe ossenhaas, heerlijk met rucola en Parmezaanse kaas. Voor speciale gelegenheden is ossenhaas met wijnsaus een klassieke favoriet. Wil je echt uitpakken? Surf en turf, ossenhaas met kreeft of garnalen, is een perfect gerecht voor een feestelijk diner.

Vlees met een streepje
Vlees met een streepje

Gezellig samen grillen

Nog meer van de barbecue
Snel en simpel
Snel en simpel

Easy gerechten met gehakt

Meer met gehakt