Zalm recepten

Zalm recepten

De lekkerste recepten met zalm

Kook eens wat vaker met zalm! De zachte, zilte smaak van zalm past bij bijna elk ingrediënt. Of je hem nu rookt, grilt of stoomt, deze topper stelt nooit teleur. Zalm zit vol goede vetten en deze vis ziet er ook altijd spectaculair uit op je bord, of je zalm nu serveert bij pasta, in een salade of uit de oven. Op deze pagina doe je inspiratie op voor de lekkerste recepten met zalm.

Zalm bakken

zalm bakken

Zalm bakken lijkt veel moeilijker dan het is! Zo bak je de perfecte zalm. Laat de pan goed heet worden en gebruik een flinke klont boter. Bestrooi de zalm met zout en leg de zalm eerst op de huid en laat hem stilliggen. Als de huid loslaat van de pan én je ziet dat de zalm gaar wordt (de zalm kleurt dan wat witter), draai je de zalm om. Laat de zalm nog even kort doorgaren. Je kunt de zalm beter te vroeg dan te laat uit de pan halen, je kunt hem altijd nog eventjes terugleggen. Als de zalm eenmaal té gaar is, kun je niet meer terug.

Recept: gebakken zalm met mangosalade

Pasta met zalm

pasta met zalm

Pasta en zalm gaan ongelofelijk goed samen. Kook eens wat vaker pasta met zalm! Je kunt gerookte zalm gebruiken in een pasta, maar ook gebakken zalm. Bijvoorbeeld ovenpasta met spinazie en gerookte zalm, of pappardelle met gerookte zalm en romige wijnsaus, of tagliatelle met avocadosaus en zalm. Wist je dat je zalm ook goed kunt gebruiken in een lasagne? Bijvoorbeeld deze zalm spinazie lasagne met courgette. Heb je een restje ‘kale’ pasta over? Maak er dan een pastasalade van de volgende dag, bijvoorbeeld courgettespiesjes met zalm en pastasalade.

Hoe kun je zalm bereiden?

pasta bereiden

Zalm kun je op heel veel verschillende manieren bereiden, dat maakt deze vissoort lekker divers en afwisselend. Je kunt zalm bakken in de pan. Bak de zalm dan eerst 3-4 minuten op de huidkant zonder hem te bewegen. Draai de zalm vervolgens om, draai het vuur uit en bak nog 2 minuten totdat de zalm gaar is. De binnenkant moet nog een beetje glazig zijn, maar de vis mag wel bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Een andere manier om zalm te bereiden is uit de oven. Jij hoeft niks te doen, de oven doet al het werk! Het is ook mogelijk om zalm te bereiden in de airfryer. Je kunt ook zalm klaarmaken op de barbecue, grillplaat of grillpan. Tot de mogelijkheden van zalm bereiden hoort ook zalm stomen in een stoommandje. Ingrediënten die goed passen bij zalm zijn bijvoorbeeld pasta, roomkaas, spinazie en avocado.

Is zalm gezond?

zalm gezond

Zalm is ontzettend gezond! De visvetzuren in zalm verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Bovendien barst zalm van vitamine D, vitamine B12, fosfor, eiwitten en omega 3-vetzuren. En die dragen weer bij aan sterke, gezonde botten en tanden. Zalm past perfect in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Eet dus eens wat vaker zalm, of een andere vissoort zoals kabeljauw. Of maak eens makreel recepten of garnalen recepten voor de afwisseling. Lekker in de pasta of in de salade!

Vismenu
Vismenu

Het beste uit de zee

De 'vier' gerechten
Vis uit de oven
Vis uit de oven

Van vispakketje tot ovenschotel

Smakelijk en eenvoudig