witvis met groente recept

Witvis

Stevig van structuur, verfijnd van smaak

Witvis is een verzamelnaam voor (de naam zegt het al) witte vis met een stevige structuur. Kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius zijn de bekendste soorten. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er alle kanten mee op. En deze vissoorten zijn extra gezond als je ze op een ‘slanke’ manier bereidt.

Kleine verschillen

Ceviche van kabeljauw recept

Witvis heeft over het algemeen een stevige structuur en is vrij neutraal van smaak. De diverse soorten witvis zijn allemaal net iets anders van karakter. Maar de verschillen in smaak en structuur zijn zo klein, dat je in recepten de ene soort probleemloos kunt vervangen door een andere. Het assortiment van Vis Marine bevat allerlei soorten witvis in doos en in zak, heel handig om mee te variëren. De herkomst verschilt wel. Tilapia en pangasius zijn tropische kweekvissen, terwijl koolvis en kabeljauw liever in wat kouder water zwemmen. Kabeljauw komt zelfs in de Noordzee voor.

Ceviche van kabeljauw

Vis op z’n slankst

witvis recept

Je kunt vis natuurlijk bakken of grillen, maar er zijn ook bereidingen in de keuken waarbij je helemaal geen olie of ander vet gebruikt. Als je een vispan of stoommandje hebt, kun je de vis stomen. De vis hangt dan boven een kokende vloeistof, zonder daarmee direct in aanraking te komen. Een andere manier is pocheren. Je gaart de vis dan in een vloeistof, bijvoorbeeld bouillon, die net niet kookt. Bij beide manieren van bereiden blijft de smaak van de vis optimaal behouden. Vanwege de stevige structuur, is witvis heel erg geschikt om op zo’n ‘slanke’ manier klaar te maken.

Gestoomde visfilet met bietensaus en groene rijst

Cadeautje

Witvis kun je heel goed ‘en papilotte’ bereiden. Je verpakt de vis dan in bakpapier of aluminiumfolie, samen met een scheutje olijfolie, wat verse kruiden en een teen knoflook. Als je ook nog wat (voorgebakken) aardappels en groente toevoegt, is zelfs je complete maaltijd een cadeautje! Vouw het pakketje goed dicht en leg het een minuut of tien in een oven van 180˚C of op het rooster van de barbecue.

Vispakketje uit de oven

Lang houdbaar

In veel landen wordt kabeljauw van oudsher gedroogd om de vis langer te kunnen bewaren. Een bekend voorbeeld is stokvis uit Noorwegen. Ook in Portugal kennen ze gedroogde kabeljauw, maar dan onder de naam bacalhau. Deze vis wordt niet alleen gedroogd, maar ook gezouten. Vooral vroeger was dit een ideale manier om vis lang goed te houden. Tegenwoordig biedt de vriezer natuurlijk uitkomst. De witvis van Vis Marine blijft in een goede vriezer zeker enkele maanden goed.

Vette vis

recepten met zalm
De zalm

Zacht & zilt

mosselen gerecht
De mossel

Licht & krokant

De gepaneerde vis

Nog meer vis

Laat je inspireren