pizza tonijn recept

Tonijn

Heerlijk veelzijdig

Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi. En wat dacht je van tonijn uit blik? Dat komt in zoveel gerechten van pas! Laat je verrassen door deze veelzijdige vis.

Uit blik

avocado gevuld met tonijn

Tonijn uit blik is een van de meest gegeten vissoorten van Nederland. Niet zo gek, want met zo’n blikje kun je alle kanten op. Je maakt het in een handomdraai. Voeg in plaats van gehakt eens tonijn toe aan je pastasaus. Of meng de tonijn door een frisse tomatensalade of zelfgemaakte quiche. Ook voor de Italiaanse klassieker vitello tonnato kun je tonijn uit blik gebruiken. Zorg dus dat je altijd een paar blikjes in huis hebt.

Gegrilde avocado met tonijnsalade

Check de geur

gerecht met tonijn

Tonijn is een van de vissoorten die veel rauw gebruikt wordt in sushi en poké bowls. Wil je dit zelf maken, koop dan superverse tonijn en leg de vis bij thuiskomst meteen in de koelkast. Je kunt de tonijn dan maximaal een dag bewaren. Vraag je je toch af of de vis nog goed is? Dat kun je bepalen aan de hand van de geur. Verse vis ruik je eigenlijk nauwelijks. Heeft de vis een sterke visgeur, dan is dat een teken dat er bederf optreedt.

Noedelsalade met tonijn

Witte tonijn

Je hoort vaak dat tonijn eten niet verantwoord is, omdat het slecht gaat met de tonijnpopulatie. Maar dit geldt vooral voor blauwvintonijn. Er zijn gelukkig genoeg andere tonijnsoorten die je met een gerust hart kunt eten. De tonijnsteaks van Vis Marine zijn bijvoorbeeld gemaakt van witte tonijn. Let wel even op het MSC-logo op de verpakking, een teken dat de vis op een duurzame manier gevangen is. De tonijn van Vis Marine beschikt over dit logo.

Vlees of vis?

Van alle vissoorten lijkt tonijn qua structuur het meest op vlees. De mooie dieproze kleur versterkt dat nog eens. Vandaar dat we spreken van tonijnsteak. Net als bij een steak van rundvlees, is het lekker als je tonijnsteak medium bakt of grilt. Een minuut of twee is al voldoende. Laat de steak zeker niet te lang in de pan, want dan wordt de vis droog en taai.

De nachtbraker

De garnaal

De karperachtige

De witvis

Vette vis

recepten met zalm
De zalm

Nog meer vis

Laat je inspireren