mosselen vismarine

Mosselen recepten

Zacht & zilt

Van een klassieke mosselpan in een handomdraai tot minder traditionele gerechten: mosselen bereiden gaat makkelijker dan je denkt. Of je ze nu zelf schoonmaakt of al gekookte mosselen neemt, met deze tips en gevarieerde recepten staan deze schelpdieren zo op tafel.

mosselen

Mosselen bereiden

Er zijn diverse formaten mosselen verkrijgbaar, van groot tot klein. Mosselen klaarmaken kun je het beste zo snel mogelijk na aankoop doen. Het schoonmaken van rauwe mosselen lijkt ingewikkeld, maar is zo gebeurd. Spoel de mosselen in koud water en tik op het aanrecht om te kijken of de mossel zich daarna sluit. Ga dan de mosselen controleren en gooi kapotte mosselen of met een beschadigde schelp meteen weg. Dan kunnen de goede schelpen vervolgens zo de pan in. Heb je weinig tijd? In het assortiment van Vis Marine vind je ook schoongemaakte mosselen uit de diepvries, zonder schelp.

Seizoen

mosselseizoen

Veel mosselen komen uit de Oosterschelde en de Waddenzee. Mosselen eten doen we allang niet meer alleen wanneer de r in het seizoen zit. In deze maanden was van oudsher het beste mosselenseizoen, maar door de koelkast en andere moderne technieken blijven ze langer goed dan deze periode. Zo loopt het seizoen tegenwoordig van juli tot april. De schelpdieren zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Mosselen arrabbiata

In de pan

Ga je een recept met mosselen koken? Neem een grote mosselpan zodat de schelpen genoeg ruimte hebben om open te gaan. Lekker met groenten en bouillon, wijn of bier. Zet de pan op hoog vuur, dek af, schud tussendoor om en na zo’n 10 minuten kun je al aan tafel. Blijven er dichte mosselen over, neem dan het zekere voor het onzekere en verwijder ze. Meestal kun je deze exemplaren gewoon eten, maar er kan een verkeerde tussen zitten.

Visschotel met venkel en witbier

Lekker bij

Bij de klassieke mosselpan serveer je stokbrood, friet of een frisse salade. Als saus bij mosselen is knoflooksaus, cocktailsaus of mosterdsaus lekker. Maar naast koken kun je ook heel goed mosselen wokken, onder de ovengrill gratineren met kaas of als gebakken mosselen serveren. Er zijn zelfs al schoongemaakte mosselen uit de diepvries verkrijgbaar die je meteen heel gemakkelijk kunt verwerken in een lekker recept.

Snelle zwemmer

De tonijn

De nachtbraker

De garnaal

Licht & krokant

De gepaneerde vis

Nog meer vis

Laat je inspireren