Overige video's

Vijgen-notenbrood
Vijgen-notenbrood
(5)

Vijgen-notenbrood

Categorie brunch, kazen, bijgerecht
Personen 1 stuks
Chef gemiddeld
Klok
Soortgelijke recepten
Voedingswaarde p.p.
Energie 2955 kcal
Koolhydraten 451 g
Eiwit 78 g
Vet
Waarvan verzadigd
79 g
6 g
Hoofdingrediënten

Bereiden

  1. Doe de bloem in een grote kom en meng eerst het zout en dan de gedroogde gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet een gedeelte van het water erin. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot het deeg elastisch aanvoelt. Voeg eventueel de rest van het vocht toe.
  2. Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. Vouw het deeg dubbel en kneed het in de andere richting. Zo rek je de gluten in de bloem op. Dit zorgt samen met het koolzuur uit de gist voor een luchtig brood.
  3. Bestuif de mengkom licht met bloem, leg het deeg erin en dek af met vershoudfolie of een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
  4. Voeg de kardemom, honing, noten en vijgen toe aan het deeg en kneed het deeg nogmaals goed door. Vorm een rol van het deeg, vouw de deeguiteinden terug en leg de deegnaad onder in de vorm. Leg plaat- of vloerbrood los op de bakplaat. Dek het deeg af.
  5. Laat het deeg 30-50 minuten narijzen. Niet langer, dan zakt het in tijdens het bakken. Het deeg is goed als de indruk van een vinger langzaam terugveert.
  6. Knip of snijd het deeg eventueel in. Besprenkel met water voor een glanzende korst en bak midden in de oven op 220°C. Het brood is gaar als het goudbruin is en hol klinkt als je er tegenaan tikt. Haal het brood uit de vorm en laat het 30 minuten afkoelen op een rooster.

Bereidingstip

Gebruik je verse gist, los deze dan eerst op in een beetje lauwwarm water en giet de gist in een kuiltje in de bloem. Zorg dat het zout goed is vermengd met de bloem. Direct contact met zout vermindert de werking van gist.

Lekker bij een kaasplankje.

Voedingswaarde p.p.
Energie 2955 kcal
Koolhydraten 451 g
Eiwit 78 g
Vet
Waarvan verzadigd
79 g
6 g
Hoofdingrediënten
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Janneke 28-04-2020
Leuk en lekker idee dit brood met vijgen. Maar het is nog lang niet gaar na 25 minuten in de oven. Ik heb het nog een aanvullende 30 minuten gebakken, en toen was het nog zompig aan de binnenkant. Kan aan mijn oven liggen natuurlijk, en ik had het recept ook ietsje groter gemaakt, maar lijkt me goed om dat wel in gedachten te houden als je het gaat maken. Ik dekte ook eerst het brood af met aluminiumfolie, anders zou het zeker verbranden op deze hoge temperatuur. Laatste paar minuten het folie er af, dan krijgt het een prachtige korst, en die vind ik het lekkerste!
Janneke
28-04-2020
Leuk en lekker idee dit brood met vijgen. Maar het is nog lang niet gaar na 25 minuten in de oven. Ik heb het nog een aanvullende 30 minuten gebakken, en toen was het nog zompig aan de binnenkant. Kan aan mijn oven liggen natuurlijk, en ik had het recept ook ietsje groter gemaakt, maar lijkt me goed om dat wel in gedachten te houden als je het gaat maken. Ik dekte ook eerst het brood af met aluminiumfolie, anders zou het zeker verbranden op deze hoge temperatuur. Laatste paar minuten het folie er af, dan krijgt het een prachtige korst, en die vind ik het lekkerste!
Lees meer