vegan maaltijdsalade

Koken zonder vlees

Vegan maaltijdsalades

Het saladeseizoen gaat deze zomer maar door. Maar wist je dat je ook fantastische maaltijdsalades kunt maken zonder dierlijke ingrediënten? Probeer het gewoon eens met deze goedgevulde salades!

Vega of vegan?

Wanneer we een gerecht vega noemen dan gaan we uit van vegetarisch: zonder vlees, vis en gevogelte. Maar sommige vegetariërs zijn strikter en eten ook geen kaas waarvoor dierlijk stremsel is gebruikt of snoepjes met gelatine uit botten. Eet je vegan, oftewel veganistisch, dan ga je nog een stapje verder. Een veganist eet helemaal plantaardig en gebruikt niets dat afkomstig is van dieren. Dus ook geen zuivel, eieren en honing. Maar of je nu vegetariër of veganist bent, of gewoon wilt minderen met het gebruik van dierlijke producten: wat vaker plantaardig eten is sowieso een fijn idee! Deze vegan maaltijdsalades zijn een goede eerste stap.

Pasta zonder ei

Uitgezonderd van allerlei verschillende vormpjes kun je pasta grofweg indelen in twee soorten: met en zonder ei. Het grote verschil is dat pasta met ei wat zachter, smeuïger en geler van kleur is. Maar voor een recept maakt het in principe niet uit welke soort je gebruikt. Eet je veganistisch, dan kies je natuurlijk voor de variant zonder ei. Wanneer er eieren in de pasta verwerkt zijn, wordt dit altijd duidelijk op de verpakking vermeld. Bijvoorbeeld door de Italiaanse toevoeging ‘all’uovo’. Zo is volkorenpasta bijna altijd vegan en wordt er in tagliatelle juist wel vaak ei gebruikt.

Van alles wat

Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je maar genoeg andere producten neemt waar voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 in zit. Dit is natuurlijk belangrijker voor veganisten dan wanneer je flexitariër bent en alleen op sommige dagen geen vlees eet. Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten of vleesvervangers. De rest van de aanbevolen stoffen vind je vooral in peulvruchten, tofu en tempé en noten, pinda’s, pitten en zaden.

Varieer volop met groente
Varieer volop met groente

Gezond, voedzaam en lekker

Meer met groenten!
Koken zonder vlees
Koken zonder vlees

Hier vind je de lekkerste vegetarische recepten

Dit kan jij ook!