vegetarische taco's recept

Vegetarische bbq-recepten

Vega van de grill

Wil je graag wat minder (of helemaal geen) vlees eten, maar weet je nog niet zo goed hoe je daarmee kunt beginnen? Maak eens wat lekkere vegetarische gerechten van de grill. Makkelijk en snel!

Welke van de vier ben jij?

Een leefstijl zonder vlees wordt vegetarisch genoemd. Maar niet elk gerecht zonder vlees is meteen een vegetarisch gerecht. 

Een VEGETARIËR eet geen voedsel dat uit dode dieren verkregen is, zoals vlees, vis en gevogelte. Sommige vegetariërs zijn strikter en eten ook geen kaas waarvoor dierlijk stremsel is gebruikt of snoepjes met gelatine uit botten.

Eet je soms nog wel vlees, maar vaker niet? Dan ben je een FLEXITARIËR.

Een VEGANIST gaat nog verder dan een vegetariër: die leeft helemaal plantaardig en gebruikt niets dat afkomstig is van dieren, dus ook geen leren schoenen en honing omdat bijen dat hebben gemaakt.

PESCOTARIËRS eten geen vlees, maar nog wel vis, schaal- en schelpdieren.

Tofu

tofu blokken

Koken met tofu lijkt spannend, maar je moet gewoon even weten hoe.

  • Gemaakt van sojabonen
  • Vleesvervanger
  • Rijk aan eiwitten
  • Plantaardig
  • Neutrale smaak
  • Bewaar in de koelkast

Tips & tricks

vegetarische hot dogs recept

Van met naar zonder vlees begin je zo:

  • Vervang het vlees door een vleesvervanger. Gebruik om te roerbakken vegareepjes of -stukjes en vervang een hamburger door een groenteburger. In het vegetarische supermarktschap komt steeds meer variatie.
  • Vorm je succesrecepten om. Voeg extra groenten en noten toe of serveer een salade erbij.
  • Gebruik groentebouillon voor soepen en sauzen.
  • Maak zelf burgers van groenten, peulvruchten, granen of tofu. Breng op smaak met kruiden en specerijen.

Gezonder leven

Is vegetarisch eten gezonder of niet? Misschien niet per se, maar vegetariërs laten meestal niet alleen het vlees weg. Ze passen daarnaast vaak hun leef- en voedingspatroon verder aan, bijvoorbeeld door het eten van meer peulvruchten, noten en extra groenten. Eet je strikt vegetarisch dan heb je in plaats van vlees en vis voldoende eiwitten nodig. Naast peulvruchten en noten zijn bijvoorbeeld tofu en tempeh heel geschikt als extra eiwitbronnen.

Zoete aardappel tip

Bestrijk de zoete aardappels met de olie en pof op de hete barbecue in 15-20 minuten gaar. Bestrijk na het koken de maiskolven met 2 eetlepels extra olie en rooster vervolgens 5 minuten op de barbecue. Snijd de zoete aardappelen na het garen doormidden en bestrijk met de barbecuesaus. Rooster daarna nog 5 minuten langer op de barbecue.

Recept: zoete aardappel met maissalsa

Hamburger van de grill

Bestrijk de burgers met de olie en rooster ze, bij voorkeur tussen een klemrooster, circa 7 minuten aan beide kanten. Keer regelmatig om gelijkmatig te roosteren. Rooster de broodjes kort op de barbecue om te verwarmen en een beetje kleur te krijgen.

Bekijk het recept hier