Recepten met tofu

Recepten met tofu

Koken met tofu, je moet even weten hoe

Tofu wordt in Nederland met name gebruikt als vegetarisch alternatief voor vlees. Vaak weten we alleen niet zo goed wat we er allemaal mee kunnen in de keuken. Hoe anders is dat in Azië! Daar vormt tofu al eeuwenlang een essentieel onderdeel in veel gerechten. Hier vind je de lekkerste tofu recepten.

Wat is tofu?

In de supermarkt vind je tofu meestal als wit blok. Maar wat is tofu eigenlijk? Het belangrijkste ingrediënt van tofu is de sojaboon. Gedroogde sojabonen worden geweekt, gemalen en gemengd met water om sojamelk te maken. Dit mengsel wordt vervolgens gekookt en gefilterd om een vloeistof te verkrijgen die lijkt op gewone melk, maar afkomstig is van sojabonen. Daarna wordt een coagulatiemiddel toegevoegd om de proteïnen te laten stollen en vaste stukken te vormen. Daarna worden de vaste stukken in vormen gegoten en geperst om overtollig vocht te verwijderen en tofu te vormen.

Koken met tofu: zo doe je dat!

Tofu is een uitstekende bron van eiwitten, ijzer en calcium, en het is een populaire keuze voor vegetarische recepten als vegan recepten vanwege de voedzame eigenschappen en de veelzijdigheid in de keuken. Vanwege de milde en neutrale smaak van tofu kan het gemakkelijk de smaken absorberen van de kruiden en sauzen. Omdat tofu dus neutraal van smaak is, is het belangrijk om er zelf smaak aan te geven.  Tofu marineren in sojasaus is daar een goed voorbeeld van. Daarna kun je de tofu in blokjes snijden en krokant bakken in een pan. Heerlijk bij een noedelgerecht!

Recept: nasi met tofu
Rijst
Rijst

Voedzaam & veelzijdig

Meer met rijst
Lekkere curry's
Lekkere curry's
Aan de slag!