Koken zonder vlees

Koken zonder vlees

Pizza en platbrood

Op je pizza kun je in plaats van vlees of vis ook heel veel groenten kwijt. En wissel die pizzabodem voor de variatie ook eens af met een platbrood, bijvoorbeeld naan. Lekker weer eens wat anders!

Vega kaas

Wil je helemaal vega gaan? Laat dan ook de kaas op de pizza weg, of kies voor kaas met een vegetarisch keurmerk. Veel soorten kaas worden gemaakt met behulp van dierlijk stremsel, waardoor deze kaas strikt genomen niet vegetarisch is.

Groentetopping

Er zijn veel groentes die lekker smaken op een pizza. Wat dacht je van deze combinaties:

  • tomaat
  • aubergine
  • courgette
  • champignons
  • paprika
  • ui
  • venkel
  • broccoli
  • spinazie
  • groene asperges

Kies je bodem

Naast de standaard pizza- bodem kun je nog veel meer (brood)deeg beleggen als ‘pizza’. Ga voor een van de volgende bodems als basis:

  • klassieke pizzabodem
  • pizzabodem met courgette, bloemkool of broccoli
  • naan
  • volkorenbrood
  • tortillawrap
  • Turks brood
  • croissantdeeg

Het verschil tussen vega of vegan

Een leefstijl zonder vlees wordt vegetarisch genoemd. Maar niet elk gerecht zonder vlees is meteen een vegetarisch gerecht. En wat is dan het verschil met vegan? Een VEGETARIËR eet geen voedsel dat uit dode dieren verkregen is, zoals vlees, vis en gevogelte. Sommige vegetariërs zijn strenger en eten ook geen kaas waarvoor dierlijk stremsel is gebruikt of snoepjes met gelatine uit botten.
PESCOTARIËRS eten geen vlees, maar wel vis, schaal- en schelpdieren.
Eet je soms nog wel vlees, maar vaker niet? Dan ben je een FLEXITARIËR.
Een VEGANIST gaat nog verder dan een vegetariër: die leeft helemaal plantaardig en gebruikt niets dat afkomstig is van dieren, dus ook geen leren schoenen en honing omdat bijen dat hebben gemaakt.

Zijn noten een goede vleesvervanger?

Een handje noten per dag is sowieso voor iedereen al heel gezond. Maar wanneer je geen vlees eet zijn noten ook een goede natuurlijke bron van eiwitten. Eiwit in plantaardige producten bevat echter vaak niet voldoende van de belangrijkste bouwstoffen voor je lichaam. Ook verteert het minder goed waardoor het lichaam minder van deze bouwstoffen opneemt. Daarom heb je als je vegetarisch eet meer eiwitten in je eetpatroon nodig dan mensen die vlees eten. Haal dit niet alleen uit noten, maar ook uit eieren, zuivel, peulvruchten en tofu.

Is vegetarisch eten saai?

Net als bij gerechten met vlees is het wanneer je vegetarisch kookt belangrijk dat je ingrediënten kiest waarvan de smaken én kleuren genoeg van elkaar afwijken. Anders krijg je zeker bij een eenpansgerecht maar een saai geheel dat bij elke hap hetzelfde smaakt. Kies daarom ook voor verschillende texturen, van romig zacht tot lekker knapperig. Zo kun je bij deze chili bijvoorbeeld nog tortillachips serveren voor meer structuur.

Hoe maak ik vegetarische soep?

Naast dat de vulling van je soep geen vlees of vis bevat, is het bij het maken van een vegetarische soep ook belangrijk om rekening te houden met de bouillon. Vaak worden soepen gemaakt met kippen- of vleesbouillon omdat dit veel smaak geeft, maar dat gaat natuurlijk niet wanneer je een soep zonder vlees wilt maken. Gebruik daarom altijd groente- of paddenstoelenbouillon. Maak deze bouillon eventueel zelf, dan weet je zeker wat er allemaal in gaat.

Varieer volop met groente
Varieer volop met groente

Gezond, voedzaam en lekker

Meer met groenten!
Koken zonder vlees
Koken zonder vlees

Hier vind je de lekkerste vegetarische recepten

Dit kan jij ook!