Koken zonder vlees

Koken zonder vlees

Paddenstoelen

Voor een complete maaltijd heb je niet altijd vlees of vis nodig. Paddenstoelen zijn de perfecte basis voor een vegetarisch gerecht. Je kunt er alle kanten mee op. Gebruik de paddenstoelen in een pasta, quiche of hartige taart of in een wokgerecht.

Paddenstoelen en umami

Umami wordt ook wel een hartige smaak of de vijfde smaak genoemd naast de vier basissmaken zoet, zout, zuur en bitter. Zo heeft oude kaas meer umami, en dus een meer hartige smaak, dan jonge kaas. Umami lijkt een beetje op een bouillonachtige smaak. De vorming van speeksel in de mond wordt hierdoor verhoogd en het versterkt de hartige zoute smaak van het eten. Paddenstoelen behoren tot voedingsmiddelen met veel umami, maar ook vissoorten, rund- en varkensvlees, zeewier, tomaten, sojasaus en Parmezaanse kaas.

5 x weetjes

1. Bewaar paddenstoelen in de verpakking of een papieren zak, niet in een afgesloten bakje vanwege condensvorming.
2.  Paddenstoelen nemen in de koelkast andere smaken en geuren over.
3.  Paddenstoelen bestaan voor 90% uit water en nemen ook makkelijk water op. Was ze daarom niet, maar borstel of veeg schoon.
4. Snijd paddenstoelen in mooie plakjes met een eiersnijder.
5. Eet paddenstoelen niet rauw, dit kan je darmen irriteren.

Vega

Paddenstoelen zijn geen volwaardige vleesvervangers. Ze zijn door de voedingswaarden wel een waardevolle aanvulling op de maaltijd en een lekkere manier om meer groenten te eten. Omdat we met ons eetpatroon meestal meer eiwit opnemen dan we nodig hebben, is een vegetarisch gerecht met paddenstoelen ter afwisseling geen probleem. Eet je verder weinig eiwitrijke producten dan kun je de maaltijd aanvullen met bijvoorbeeld noten.

Paddenstoelen
Paddenstoelen

Najaarspracht

Eindeloos variëren
Paddenstoelenpracht
Paddenstoelenpracht

Proef de herfst in vier gangen

De vier gerechten