gefrituurde bloemkool recept

Koken zonder vlees

Milde smaken

Op zoek naar lekkere vegetarische gerechten? Dat kan ook heel goed kidsproof door gebruik te maken van zoete en milde smaken. Zo mist echt niemand van het gezin vlees of vis in deze gerechten. Eet smakelijk!

Vega voor kinderen

vegetarische recepten voor kinderen

Een kind in de groei kán vegetarisch eten zonder tekorten aan voedingsstoffen. Kies voor ei, tempé, tofu, peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten of linzen of voor een verrijkte vleesvervanger zoals vegareepjes of -balletjes waaraan ijzer, vitamine B1 en B12 is toegevoegd. Kijk wel of er niet te veel zout in zit. Eet je kind wel vis, dan zou dit een goed alternatief voor vlees kunnen zijn. Als je kind helemaal geen dierlijke producten eet, dus ook geen melk, kaas en eieren dan is een B12- supplement eventueel aan te raden. Overleg ook vooral met de huisarts of diëtist.

Belangrijke vitamines

pompoen uit de oven recept

Vitamine B1 (thiamine) is een essentiële vitamine die koolhydraten omzet in energie en ervoor zorgt dat je hersenen, zenuwen en spieren goed kunnen werken. B1 zit vooral in volkoren graanproducten en noten. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, geheugenproblemen en coördinatiestoornissen. Vitamine B12 komt voor in vlees maar ook in zuivel en eieren en verrijkte kant-en-klare vleesvervangers. Veganisten gebruiken meestal een vitamine B12-supplement. Voor vegetariërs die voldoende gevarieerd eten is dit niet noodzakelijk.

Bekijk vegetarische recepten

Gelatine?

Let als vegetariër ook op met gelatine. Dit is een bindmiddel, getrokken uit botten van runderen en varkens. Gelatine zit in heel veel producten, niet alleen in gelatineblaadjes of -poeder. Denk aan soep, snoep (zoals winegums, drop en pepermunt), pudding en andere desserts en halvarine. Vega alternatieven zijn agar agar (een koolhydraat uit zeewier) of pectine (uit de schil of celwanden van groenten en fruit) om bijvoorbeeld jam te geleren. Inmiddels is er ook steeds meer snoepgoed zonder gelatine verkrijgbaar.

Taugé

  • Goede combinatie met gember
  • Kiemgroente
  • Rijk aan vitamine B, C en ijzer
  • Lekker knapperig
  • Blancheren of wokken voor gebruik
Recepten met taugé