Koken zonder vlees

Koken zonder vlees

Afl. 13 - Tofu bowls

Tofu is een prima vleesvervanger. Maar vind je het nog een beetje lastig om zo’n wit blok lekker te bereiden? Probeer dan deze fantastische tofu bowls: allemaal perfect voor een dagje zonder vlees.

Geef smaak!

Tofu wordt gemaakt van sojabonen. Die soja heeft een zachte en neutrale smaak. Breng tofu daarom zelf lekker op smaak met kruiden en specerijen.

• Oosterse smaakmakers: kurkuma, kerrie, gember, koriander, vijfkruidenpoeder, bosui, knoflook, rode peper, koriander en munt.
• Westerse smaakmakers: (gerookt) paprikapoeder, oregano, tijm, rozemarijn, ui, gehaktkruiden en Italiaanse, Mexicaanse en Provençaalse kruidenmengsels.

Als je stevige tofu wilt is het heel belangrijk dat er zo weinig mogelijk vocht in blijft zitten. Onder druk van iets zwaars kun je overtollig water weg laten lopen. Daarna kun je de uitgelekte tofu heel makkelijk marineren en/of paneren. Nog even bakken of grillen en klaar is je tofu met bite.

Boordevol eiwit

Wanneer je geen of minder vlees eet, is het belangrijk om wel voldoende eiwitten binnen te krijgen. Tofu is daar een prima ingrediënt voor, want het is rijk aan plantaardige eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. De hoeveelheid eiwit in tofu hangt af van de stevigheid: hoe minder water, hoe meer eiwit. Zo bevat zachte, zijdeachtige tofu minder eiwit dan een stevig blok. In soja zit van zichzelf geen vitamine B12, dit is wanneer je strikt vegetarisch eet nog wel belangrijk om aan te vullen.

Varieer volop met groente
Varieer volop met groente

Gezond, voedzaam en lekker

Meer met groenten!
Cursus: Koken zonder vlees
Cursus: Koken zonder vlees

Hier vind je de lekkerste vegetarische recepten

Dit kan jij ook!