Koken zonder vlees

Koken zonder vlees

Afl. 3 - Italiaanse pasta's

In deze serie leren we je elke maand alle ins en outs over koken zonder vlees. Na de eerste twee delen heb je al kunnen leren dat minder vlees eten helemaal niet zo lastig is als je misschien denkt. Deze keer gaan we verder met Italiaanse pastagerechten.

Met peulvruchten

Combineer pasta’s in plaats van gehakt of spekjes eens met peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten en bonen. Er zijn ook pastasoorten verkrijgbaar die voor een deel uit peulvruchten bestaan, zoals rode of gele linzen. Peulvruchten bevatten tweemaal zoveel eiwitten als graan. Rauwe en ongare peulvruchten veroorzaken verstoringen in de spijsvertering: kook ze daarom altijd goed gaar. Gedroogde peulvruchten blijven lang goed, maar bewaar ze wel op een koele, droge en donkere plaats. Spoel peulvruchten uit blik voor het verwarmen altijd even af onder koud stromend water dan smaken ze lekkerder.

Prima pasta

Het lijkt misschien een uitdaging om een lekkere pastasaus te maken zonder vlees, maar in een aantal Italiaanse klassiekers zit sowieso al geen vlees of vis:

Pasta marinara:
pasta met tomatensaus

Penne all’arrabbiata:
penne met tomaat en rode peper

Pasta alla norma:
pasta met aubergine en ricotta

Pasta aglio, olio e peperoncino:
pasta met knoflook, olie en rode peper

Spaghetti cacio e pepe:
spaghetti met pecorino en zwarte peper

Hoe zit het met kaas?

In pastagerechten wordt vaak kaas gebruikt, maar past kaas eigenlijk wel in een vegetarisch eetpatroon? De meeste kaas bevat dierlijk stremsel uit de maag van een kalf. Dit stremsel is een bijproduct van de slacht van een kalf, het kalf wordt er niet speciaal voor gedood. Maak hierin dus je eigen keuze. Strikt genomen is alleen kaas gemaakt met een plantaardig stremsel (gemaakt door micro-organismen) echt helemaal vegetarisch.

Bleekselderij

  • Vochtafdrijvend
  • Kruidige smaak
  • Groentesnack
  • Caloriearm
  • Rijk aan vezels