Koken zonder vlees

Afl. 11 - Compleet met ei

Eieren zijn natuurlijk een goede bron van eiwitten. Maar wanneer je liever geen vlees of vis eet, dan worden die eiwitten ineens extra belangrijk. Laat het ei maar de hoofdrol spelen in deze complete maaltijden zonder vlees.

Shakshuka

Sinds de opkomst van de Midden-Oosterse en Arabische keuken is iedereen overtuigd van dit gerecht: shakshuka! Met dank aan de kookboeken van de populaire Israëlisch- Britse kok Yotam Ottolenghi. Shakshuka is een gerecht van gepocheerde eieren in een kruidige tomatensaus. Lekker makkelijk, want alles zit in één pan. Maar zoveel recepten, zoveel varianten.

Variatie

Geef je eigen draai aan shakshuka en probeer ook eens dit voor de afwisseling:

  • Extra pittig met fijngehakte rode pepers.
  • Met (zoete) aardappel erdoor in plaats van brood erbij.
  • Een groene ‘shakshuka’ mets pinazie in plaats van tomaat.
  • Serveer met couscous, bulgur of rijst.
  • Liever toch met vlees? Voeg wat merguezworstjes, chorizo of saucijsjes toe.

Aanvullen

Eet je geen of heel weinig vlees en vis? Let er dan wel op dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in vlees, maar ook in andere dierlijke én plantaardige producten zoals eieren, peulvruchten, kaas, noten en pinda’s.

Niet alleen ei

Shakshuka zit boordevol eiwitten. Natuurlijk van de eieren, maar ook nog eens van de kikkererwten en feta. Daarnaast is
dit gerecht ook nog eens goed gevuld met groenten: kortom een volwaardige maaltijd zonder vlees. Maar niet strikt vegetarisch: vegetariërs die geen kaas met dierlijk stremsel eten kunnen de feta weglaten. Vanwege
de eieren is dit recept niet geschikt voor veganisten.

Varieer volop met groente
Varieer volop met groente

Gezond, voedzaam en lekker

Meer met groenten!
Cursus: Koken zonder vlees
Cursus: Koken zonder vlees

Hier vind je de lekkerste vegetarische recepten

Dit kan jij ook!