Koken zonder vlees

Koken zonder vlees

Groentepizza

Bij pizza denk je al snel aan een ongezonde snack met veel salami en nog meer kaas. Maar maak je een pizza zonder vlees, met veel groente? Dan valt dat best mee en kan een pizza ook prima als gezonde maaltijd voor doordeweeks. Ga voor de groene snack attack!

Groen

De groene kleur in (blad-) groenten heet chlorofyl. In groenten met deze kleur zitten van nature veel antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Kies daarom voor meer groen in je leven, maar vergeet ook de andere kleuren van de regenboog niet. Eet zo kleurrijk mogelijk om van allerlei verschillende voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen.

Niet afspoelen

De eiwitten van de kikkererwten en amandelen op deze pizza zorgen voor een verzadigd gevoel. Wist je dat er ook in het vocht van de kikkererwten heel veel eiwit zit? Laat de erwten daarom goed uitlekken, maar spoel ze niet af. Zo krijg je wanneer je geen vlees eet toch veel eiwitten binnen. Van het vocht uit het blikje, ook wel aquafaba genoemd, kun je zelfs plantaardige meringues maken! Gewoon goed opkloppen met suiker tot schuim en een tijdje laten drogen in de oven.

Kruidenkracht

Vlees geeft veel smaak. Daarom is het als je kookt zonder vlees extra belangrijk je gerechten goed op smaak te brengen. Dit gaat makkelijk door verse kruiden te gebruiken:

  1. Maak er een pesto van zoals op deze pizza.
  2. Laat harde kruiden als rozemarijn en tijm lekker meestoven, bijvoorbeeld in een tomatensaus als basis voor je pizza of pasta.
  3. Bestrooi je gerechten volop met blaadjes groene kruiden zoals basilicum, munt, peterselie en/of koriander.
Italiaanse verdure
Italiaanse verdure

Gerechten boordevol groen(te)

Meer Italiaanse groenten
Varieer volop met groente
Varieer volop met groente

Gezond, voedzaam en lekker

Meer met groenten!