Veganistische recepten

Veganistische recepten

De lekkerste veganistische recepten

Op zoek naar veganistische recepten? Laat je inspireren door Boodschappen Magazine. Je kunt zoveel kanten op met veganistisch eten! Met alternatieven als tofu of tempé geef je gerechten al een vegan twist. Als je vegan bent, eet je geen producten die afkomstig zijn van dieren. Dus niet alleen vlees en vis, maar ook honing, eieren een zuivel. Moeilijk? Welnee! Er zijn veel alternatieven waar je mee uit de voeten kunt.

Wat is veganisme?

vegan

Veganisten eten geen dieren en gebruiken niks dat van een dier afkomstig is of dat op een dier getest is. Zij eten dan ook geen vlees en geen vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Als je veganistisch eet, wordt er ook wel eens gezegd dat je plantaardig eet.

Vegan lunch

Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw vegan lunch? Er zijn een heleboel opties waar geen vlees, vis of kaas aan te pas komt. Je kunt altijd gaan voor salade of brood met fruit, noten, heel veel groenten en bonen. Denk bijvoorbeeld aan quinoa, linzen en kikkererwten als vullend ingrediënt voor je salade.

Is kaas vegan?

Een recept met kaas is strikt gezien vaak niet helemaal vegetarisch. Wanneer je minder vlees wilt eten, kun je prima kiezen voor kaas. Maar wanneer je echt vegetariër bent is sommige kaas geen goede keuze omdat deze kaas gestremd kan worden met behulp van een dierlijk stremsel uit de maag van een kalf. Dit stremsel is een bijproduct van de slacht van een kalf, het kalf wordt er niet speciaal voor gedood. Wil je het zeker weten? Gebruik dan kaas met plantaardig stremsel, herkenbaar aan een vegetarisch logo op de verpakking.

Wat is het verschil tussen vegetariër en veganist?

vegan of vegetarisch

Een leefstijl zonder vlees wordt vegetarisch genoemd. Maar niet elk gerecht zonder vlees is meteen een vegetarisch gerecht:

  • Een vegetariër eet geen voedsel dat uit dode dieren verkregen is, zoals vlees, vis en gevogelte. Sommige vegetariërs zijn strikter en eten ook geen kaas waarvoor dierlijk stremsel is gebruikt of snoepjes met gelatine uit botten.
  • Eet je soms nog wel vlees, maar vaker niet? Dan ben je een flexitariër.
  • Een veganist gaat nog verder dan een vegetariër: die leeft helemaal plantaardig en gebruikt niets dat afkomstig is van dieren, dus ook geen leren schoenen en ook geen honing omdat bijen dat hebben gemaakt.
  • Pescotariërs eten geen vlees, maar nog wel vis, schaal- en schelpdieren.
Vegan menu
Vegan menu

Kook plantaardig

De vier gangen vegan
Noten: krakend lekker
Noten: krakend lekker

Een goed handje noten per dag

Meer met noten