Tomaat recepten

Maak de lekkerste recepten met tomaat

Een goede tomaat heeft eigenlijk niet veel nodig: door zijn volle smaak is het een echte alleskunner in de keuken. Ontdek meer over deze sappige groente, die eigenlijk stiekem een vrucht is! Wat dacht je bijvoorbeeld van klassieke tomatensoep, zalm met pesto en gepofte tomaatjes of pizza margherita?

Dit zit erin

Per 100 gram tomaat

kcal: 20
vet: 0,4 g
waarvan verzadigd: 0,1 g
eiwit: 0,7 g
koolhydraten: 2,9 g
waarvan suikers: 2,9 g
vezels: 1,3 g
kalium: 246 mg
calcium: 11 mg
fosfor: 23 mg
vitamine C: 15 mg

Fruitige groente

De zoetzure smaak van de tomaat past meer bij fruit dan groente, maar toch zien we de tomaat culinair vooral als groente. En dat terwijl het dus plantkundig eigenlijk een vrucht is! In Amerika is zelfs lang geleden wettelijk vastgelegd dat de tomaat een groente is, vanwege verschillende belastingtarieven voor groente en fruit. Maar of je de tomaat nu in hartige of zoete gerechten gebruikt, het blijft een bijzonder veelzijdig voedingsmiddel.

Tomatensaus

Haal alles uit je zelfgemaakte tomatensaus! Maak dus het liefst een grote pan vol en neem als het kan de tijd. Want hoe langer de saus stooft, hoe krachtiger en smaakvoller het resultaat. Bak voor een extra rode saus 1 klein blikje tomatenpuree mee met de knoflook en de ui. Vries saus die over is in porties in en bewaar maximaal 3 maanden in de diepvries. Dat scheelt weer op drukke doordeweekse avonden!

Recept voor lekkere tomatensaus

Welke kies jij?

Dé tomaat bestaat eigenlijk niet, er zijn zo veel verschillende varianten en kleuren verkrijgbaar. En die smaken ook allemaal weer net even anders. Denk maar aan de kleine sappige cherry- of snoeptomaatjes die helemaal niet lijken op de grote en wat drogere vleestomaat. En dan zijn er ook nog tomaten aan de tros, roma- of pruimtomaten die niet rond maar meer ovaal van vorm zijn en bijzondere soorten als de ‘coeur de boeuf’. Er is in ieder geval genoeg om uit te kiezen in het tomatenschap.

Uit het seizoen

De tomaat wordt door de meeste Italianen ‘pomodoro’ genoemd, gouden appel. Met een goede rijpe tomaat heb je dan ook echt goud in handen. Hij wordt veel gebruikt in de Italiaanse en mediterrane keuken, maar de tomaat komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Via Spaanse ontdekkingsreizigers is de vrucht naar Europa gekomen, al was dat eerst niet vanwege zijn smaak, maar omdat het zo’n mooie plant is. Als lid van de nachtschadefamilie werd zelfs gedacht dat de prachtige vruchten van deze plant giftig waren! Toen dat helemaal niet zo bleek te zijn was de tomaat al snel de nieuwe favoriet in sauzen, soepen en salades.

Plisseren

Als je de velletjes van tomaten liever niet in je eten hebt, dan kun je ze ook verwijderen. Plisseren noem je dit officieel in de keuken. Zet hiervoor een pan of kom met kokend water klaar. Kruis een tomaat aan de onderkant in met een scherp mesje en dompel even in het hete water. Kijk of het velletje aan de onderkant al iets loslaat en schep de tomaat weer uit het water. Even afkoelen in koud water en je trekt het vel zo eraf.

De lekkerste tomaten

  • Verse tomaten glanzen en hebben een strak vel.
  • Je kunt ruiken of een tomaat vers is.
  • Doordat een verse tomaat meer vocht bevat, kun je voelen dat deze wat zwaarder is.
  • Tomaten kun je beter buiten de koelkast bewaren.

Italiaanse tomatensaus

Verhit 3 eetlepels olijfolie en fruit hierin 1 gesnipperde ui en 3 gehakte teentjes knoflook. Schep 1,5 kilo (tros)tomaten, 1 kleine winterwortel in stukjes en 1 stengel bleekselderij in boogjes erdoor en bak kort mee met de rest. Voeg een handje platte peterselie toe en breng op smaak met zout en peper. Breng het geheel aan de kook en stoof zachtjes 20-25 minuten. Voeg een scheut water toe als de saus te dik blijft. Roer de saus regelmatig door. Schep grof gehakte basilicum erdoor en pureer de saus met een staafmixer.

Tip
Vervang de peterselie en basilicum door twee laurierblaadjes en een paar takjes tijm. Verwijder deze kruiden voor het pureren.

Salade caprese

Maak lekker je eigen variant van deze klassieke salade:
▪ Gehalveerde cherry-/kerstomaatjes met mozzarellabolletjes, gehalveerde groene olijven, reepjes ansjovis en oregano.
▪ Plakken (tros)tomaat, plakjes komkommer, partjes avocado, plakken mozzarella en een dressing van balsamicoazijn, olijfolie en honing.
▪ Plakken (roma)tomaat, plakken mozzarella, plakken parmaham, groene pesto en geroosterde pijnboompitten.
▪ Plakken (tros)tomaat, plakken mozzarella, plakjes of partjes nectarine, (rode) uienringen, basilicumblaadjes en
een dressing van olijfolie, citroensap en honing.

Caprese van de grill

Niet te koud

Koop stevige en glanzende tomaten, zonder rimpels of scheurtjes. Zijn de tomaten nog een klein beetje groen? Bij een warme temperatuur rijpen ze nog iets na. Leg tomaten sowieso nooit in de koelkast. Hierdoor worden ze zacht en verliezen ze hun smaak. Bewaar tomaten op kamertemperatuur, bijvoorbeeld in de fruitschaal. Daar kun je ze zo’n week laten liggen. Of eerder lekker opeten natuurlijk!