Overige video's

Tirameringue
Tirameringue
(44)

Tirameringue

Dit is het ultieme kersttoetje! De perfecte combinatie tussen tiramisu en meringue. Goed voor te bereiden, per stuk naar ieders wens aan te passen en niet al te groot en te machtig na een uitgebreid kerstdiner.
Categorie desserts, gebak
Personen 8 stuks
Chef uitdagend
Klok
Soortgelijke recepten
Voedingswaarde p.p.
Energie 300 kcal
Koolhydraten 35 g
Eiwit 5 g
Vet
Waarvan verzadigd
16 g
10 g
Vezels 1 g
Zout 0,2 g
Hoofdingrediënten

Bereiden

  1. Splits de eieren en zorg ervoor dat er geen eidooier bij het eiwit komt. Weeg het eiwit, dit zal circa 150 gram zijn. Is het iets minder, gebruik dan ook wat minder suiker. De eidooiers worden niet gebruikt.
  2. Maak een kom vetvrij met citroensap en keukenpapier. Klop hierin met een mixer de eiwitten luchtig. Als het eiwit al wat stijver wordt, voeg je lepel voor lepel al kloppend de fijne suiker toe. Klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgenomen.
  3. Meng de poedersuiker met de maizena en spatel dit mengsel voorzichtig door het eiwit. Meng eventueel een beetje rode kleurstof erdoor en roer niet te veel voor een mooi marmereffect.
  4. Verwarm de oven voor op 90ºC. Schep hoopjes meringue op de bakplaat en maak met een lepeltje een kuiltje in het midden van het schuim. Bak de meringues ruim 1 uur in de oven. Ze moeten droog aanvoelen en mogen niet aan het bakpapier plakken, maar zijn dan nog een beetje zacht van binnen. Laat afkoelen.
  5. Meng het koffiepoeder met 2 eetlepels kokend water. Klop de mascarpone los en meng met de vanillesuiker en sterke koffie. Plet en verkruimel de koffiebonen door er met de bodem van een pan op te drukken. Schep de verkruimelde koffiebonen door de mascarpone en schep dit mengsel op de meringue. Bestrooi met de cacao, chocolade en gebaksdecoratie en serveer direct.

Bereidingstip

Maal wat gevriesdroogd fruit fijn in een keukenmachine en bestrooi de meringue hiermee. Gebruik dan geen cacaopoeder en chocolade.

Vind je de koffiebonen te heftig, laat ze dan gewoon weg.

Roer een paar eetlepels koffie- of amandellikeur door de mascarpone.

Je krijgt alleen een stevig schuim als je de eiwitten klopt in een brandschone kom. Maak de kom en gardes vetvrij door ze extra schoon te maken met citroensap en keukenpapier. Zorg ook ervoor dat er geen enkel spoortje eigeel tussen het eiwit zit.

Het schuim is klaar wanneer het glanzend en stevig is. Dit kun je ook checken door de kom met eiwitschuim even op z'n kop te houden: een stevig schuim loopt dan niet uit de kom!

Zet ze dan nog circa 1 uur terug in de oven tot ze helemaal droog zijn. Bewaar daarna tot een paar dagen in een afgesloten trommel.

Voedingswaarde p.p.
Energie 300 kcal
Koolhydraten 35 g
Eiwit 5 g
Vet
Waarvan verzadigd
16 g
10 g
Vezels 1 g
Zout 0,2 g
Hoofdingrediënten
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.