Overige video's

Stamppot prei, wortel en ham

4 eenvoudig hoofdgerecht
Waardering:
Waardeer:
Print
Voedingswaarde p.p.
Energie 280 kcal
Koolhydraten 38 g
Eiwit 17 g
Vet
Waarvan verzadigd
5 g
2 g
Hoofdingrediënten Prei (207) Winterwortel (187)

Bereiden

  1. Kook de aardappels in een ruime hoeveelheid iets gezouten water in circa 15-20 minuten gaar.
  2. Doe na 10 minuten de plakjes wortel en de preiringen in de pan en roer ze door de aardappels.
  3. Verwarm de melk in een steelpannetje. Giet de gare aardappels en groenten af. Stamp alle groenten door elkaar en giet tijdens het stampen bij beetjes tegelijk de hete melk in de pan.
  4. Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Schep ten slotte de mosterd en de blokjes ham door de stamppot.

Variatie

Vervang de hamblokjes door uitgebakken spekblokjes. Laat de hamblokjes achterwege en serveer bij dit gerecht plakken pekelvlees. Reken op ongeveer 100 gram pekelvlees per persoon. Leg de plakken met een klontje boter op een vel aluminiumfolie en vouw het vel dicht. Leg het pakketje ongeveer 20 minuten in een op 220ºC voorverwarmde oven. Haal de warme plakken uit de folie en leg ze op de stamppot. Vervang de prei door gesneden andijvie die niet wordt meegekookt maar rauw door de gekookte aardappels en wortel wordt gemengd.

Wijnadvies

Zoek een lichte fruitige rode wijn, bijvoorbeeld een Beaujolais (14-15°C) of juist een witte wijn: een Zuid-Afrikaanse Chenin (Steen) of een Italiaanse Soave (7-9°C).

Voedingswaarde p.p.
Energie 280 kcal
Koolhydraten 38 g
Eiwit 17 g
Vet
Waarvan verzadigd
5 g
2 g
Hoofdingrediënten Prei (207) Winterwortel (187)
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.