specerijen

Specerijen

Lekkere gerechten met specerijen

Wat is er nog beter dan een lekker drankje om mee op te warmen bij guur weer? Een drankje met bijpassend lekkers natuurlijk! En deze kruidige combinaties passen zich door de verwarmende specerijen ook nog eens helemaal aan elkaar aan.

Steranijs

steranijs

Steranijs is een bijzondere specerij met een licht pittige anijssmaak met zaadjes, maar de smaak komt met name uit de mooie stervormige schil. Je gebruikt steranijs vooral in z’n geheel en laat de sterretjes dan meetrekken, zo geeft de specerij het beste smaak af. Bijvoorbeeld in kruiden‘thee’ en desserts: laat maar eens wat steranijs meetrekken in room of bij stoofpeertjes. Maar in veel Aziatische keukens wordt steranijs ook veel gebruikt in hartige gerechten, zoals in soepen en bij vlees. Zo is gemalen steranijs ook een belangrijk onderdeel van Chinees vijfkruidenpoeder, naast kaneel, szechuanpeper, venkel en kruidnagel.

Gember

Gember komt van de wortelstok van de gemberplant af. Je kunt deze specerij zowel vers als gedroogd (gemberpoeder) of gekonfijt gebruiken. In Europese gerechten is de toepassing van gember vaak zoet, maar in diverse Aziatische keukens zijn er nog veel meer mogelijkheden. De smaak van gember is nogal intens, maar kan wel helpen bij misselijkheid. Voeg bijvoorbeeld wat geschilde verse gember toe aan een kop heet water of pep er een cocktail of glas frisdrank mee op. Bewaar ongeschilde verse gember die je over hebt het liefst in de koelkast in een afgesloten zakje, zo kun je het minstens drie weken bewaren.

Kardemom

Kardemom komt uit dezelfde familie als gember, maar van deze kruidachtige plant worden de gedroogde zaden en groene peulen gebruikt. Je kunt deze zaaddozen ergens in mee laten trekken of de zaadjes eruit halen. Deze zaadjes worden vaak gemalen en hebben een scherpe, beetje citrusachtige, geur. In speculaaskruiden is kardemom een onderdeel van de specerijenmix, maar de specerij wordt verder in Nederland weinig gebruikt. In Scandinavië, het Midden-Oosten en India is kardemom wel een smaakmaker in verschillende gerechten, van zoete broodjes tot drankjes en curry’s. Gebruik niet te veel, de smaak van kardemom is snel overheersend.

Kaneel

Niets zo herfstig en geurig als kaneel. Warm, pikant en geliefd in speculaaskruiden, naast kruidnagel, nootmuskaat, korianderzaad, anijszaad, gemberpoeder en kardemom. Kaneel is eigenlijk de binnenste bast van een boom waarbij de gedroogde schors vanzelf oprolt tot een stokje. Bij ons vind je vaak geen echte (ceylon)kaneel, maar vooral de wat goedkopere variant: cassia of kassie, afkomstig van een ander soort boom. Kaneel(poeder) is heerlijk in zoete gerechten, zoals taart en appelmoes, maar een kaneelstokje laat zich ook heel goed meetrekken in stoofgerechten. Stop ook eens een stokje in een pot suiker en voeg eventueel nog wat kaneelpoeder eraan toe voor heerlijke kaneelsuiker.

Dampende dranken
Dampende dranken

Van koffie speciaal tot hot chocolate

Meer warme dranken
Lekker bakken!
Lekker bakken!

Bakkers klaar, bakken maar!

Fijne bakrecepten