linzensoep

Linzensoep recepten

Tijd voor soep met linzen

Vanavond op het menu, linzensoep! Linzensoep is een eenvoudige, maar smaakvolle soep die gemakkelijk te maken is en geschikt is voor zowel vegetariërs als vleesliefhebbers. Net als met vele soepen leent ook linzensoep zich perfect om mee te variëren. Probeer eens een rode linzensoep of harira bijvoorbeeld. Welke je ook kiest, hier vind je inspiratie genoeg voor de lekkerste linzensoep-recepten. 

Variëren met linzensoep

linzensoep

Linzensoep is een uitstekende keuze als je zin hebt in een vullende maaltijdsoep. Maar je kunt ook lekker variëren met linzensoep. Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met verschillende soorten linzen. Naast de bekende bruine linzen in blik kun je ook (gedroogde) rode linzen, groene linzen of gele linzen gebruiken. En ook met groenten kun je alle kanten op: wortels, tomaten, spinazie, courgette, pompoen en prei zijn voorbeelden van groenten die perfect in een linzensoep passen. Hou je wel van een beetje pit? Maak de soep dan pittiger met kruiden en specerijen zoals komijn, koriander, kurkuma, gember of cayennepeper. Wil je een romige linzensoep maken? Voeg dan kokosmelk of kookroom toe, zoals in deze kokos-linzensoep. Een andere populaire linzensoep is harira, een Marokkaanse stevige maaltijdsoep met linzen, gehakt en kikkererwten. Je kunt er natuurlijk ook heel makkelijk een vegetarische linzensoep van maken.

Tip: gebruik een topping om de soep af te maken, zoals geroosterde kikkererwten, croutons, verse kruiden, feta yoghurt of limoen. Zoals deze linzensoep met pompoen en feta. Zo maak je jouw linzensoep recept tot een succes!

Welke linzen voor linzensoep?

linzensoep

Welke linzen gebruik je voor linzensoep? De ene linze is de ander niet. Voor linzensoep kun je verschillende soorten linzen gebruiken, maar de meest gebruikte zijn groene, bruine of rode linzen. Gebruik je linzen in blik? Dan voeg je de linzen pas op het einde van de kooktijd toe, zodat ze alleen even opwarmen. Gedroogde linzen voeg je eerder toe aan de soep. De kooktijd is afhankelijk van de type linze. Groene en bruine linzen zijn steviger van structuur, behouden hun vorm beter tijdens het koken en moet je wat langer koken. Terwijl rode linzen zachter zijn, sneller gaar zijn en daardoor ook sneller uiteenvallen. Hierdoor krijgt de soep een romige textuur en zijn rode linzen de meestgebruikte linzen voor soep.

Groene en bruine linzen hebben ook een licht nootachtige smaak en zijn iets steviger van textuur, dat past goed bij de hartige smaak van de soep. Rode linzen hebben een mildere smaak en zijn ideaal voor het maken van een romige soep. Welke linzen je gebruikt, hangt dus af van je persoonlijke smaak en de textuur die je lekker vindt.

Tip: Het is ook belangrijk om gedroogde linzen goed te wassen voordat je ze gaat gebruiken om te koken. Het kan wel eens zijn dat linzen een beetje zanderig zijn.

Maaltijdsoepen
Maaltijdsoepen

Tijd voor maaltijdsoepen!

Meer gevulde soepen
Courgettesoep
Courgettesoep

Lekker als voorgerecht of stevige maaltijdsoep

Alle recepten