witlofsalade

Witlofsalade recepten

Gezonde salades met veel smaak

Rauwe witlof is een populaire groente die vaak wordt gebruikt in salades. Met de lichtbittere smaak van witlof en een zoete tegenhanger kun je eindeloos variëren. Hartstikke lekker als fris bijgerecht, maar goedgevuld met meerdere ingrediënten ook perfect als vullende maaltijdsalade.

Hoe moet je witlof snijden?

witlof

Als je rauwe witlof wilt gebruiken in een salade, moet je de groente eerst snijden. Was de witlof en snijd de witlof in twee helften. Let erop dat je de stronk aan de onderkant er nog niet af snijdt. De stronk zorgt er namelijk voor dat de groente niet uit elkaar valt. Snijd de witlof nu in lang dunne repen of dunne plakjes. De stronk (1 centimeter tot het eind) en de harde kern kun je weggooien. Het is belangrijk om de groente niet te snijden totdat je klaar bent om de salade te maken, omdat witlof snel verkleurt nadat het is gesneden. Als je de witlof wilt blancheren voordat je het toevoegt aan de salade, doe dit dan ook pas op het laatste moment.

Is witlof gezond?

witlofsalade

Witlof bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium en foliumzuur. Het is ook een goede bron van vezels. Witlof kan rauw of gekookt gegeten worden. Er zijn tal van manieren om witlof te beiden: rauw in de sla, gestoomd, gesmoord en zelf als soep. Rauwe witlof heeft een bitterzoete smaak en kan soms wat hard aanvoelen. Gekookte witlof is zachter en milder van smaak.

Variëren met witlofsalades

Witlofsalades geven je heel veel mogelijkheden voor variatie, waardoor ze nooit vervelen. Klassieke witlofsalades bevatten appel en walnoten, maar ze worden ook vaak gemaakt met blauwe kaas, wat zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en hartig. Om te variëren, kun je verschillende soorten fruit toevoegen, zoals sinaasappel, peer of granaatappelpitjes, die een frisse en zoete smaak geven. Wil je vlees of vis toevoegen aan je witlofsalade? Denk dan eens aan gerookte kip, spekjes of zalm.

Dressings voor de witlofsalade

De perfecte dressing maakt je witlofsalade nóg lekkerder. Klassieke dressings zoals een honing-mosterddressing, op basis van olijfolie, mosterd, honing en citroensap, passen uitstekend bij de bittere smaak van witlof. Voor een romige variant kun je een yoghurtdressing maken met yoghurt, dille en een scheutje citroensap. Ook een balsamicodressing, met balsamicoazijn, olijfolie en een snufje zout en peper, is een heerlijke keuze. Door verschillende dressings te proberen, kun je telkens een nieuwe twist geven aan je witlofsalade.

Maaltijdsalades
Maaltijdsalades

Makkelijk én lekker

Bekijk alle maaltijdsalades
Salademenu
Salademenu

Van slasoep tot vers fruit

De vier gerechten