Overige video's

Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten
Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten
(40)

Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten

Categorie nagerecht
Personen 8 personen
Chef eenvoudig
Klok
Soortgelijke recepten
Voedingswaarde p.p.
Energie 350 kcal
Koolhydraten 66 g
Eiwit 0 g
Vet
Waarvan verzadigd
0 g
0 g
Hoofdingrediënten

Bereiden

  1. Voor het maken van een ouderwetse rumtopf een glazen pot nodig met een wijde hals en een inhoud van minstens 3 liter.
  2. Vul de pot met verse vruchten van het seizoen, met suiker en bruine rum. Doe steeds gelijke hoeveelheden vruchten en suiker in de pot.
  3. Voeg bijvoorbeeld aan 500 g aardbeien 500 g suiker toe. En aan 500 gram mandarijnen weer 500 gram suiker.
  4. Voeg steeds zoveel rum toe dat de vruchten 2 centimeter onder staan.
  5. Laat de rumtopf in ieder geval 6 weken op een koele en donkere plaats staan, zodat de inhoud de tijd krijgt om op smaak te komen. Langer bewaren mag ook.
  6. Serveer rumtopf in combinatie met bijvoorbeeld halfstijfgeslagen slagroom, ijs, vanille- of griesmeelpudding, bij cake of pannenkoeken of bewaar tot kerst en serveer de rumtopf tijdens het kerstdiner als nostalgisch dessert.

Bereidingstip

In plaats van een glazen pot zijn er in de betere huishoudzaken ook speciale aardewerkpotten met deksel verkrijgbaar. Maak de inmaakpot eerst goed schoon. Bijvoorbeeld met sodawater, spoel grondig na met heet water en laat hem vervolgens op een schone doek omgekeerd uitlekken.

Kies gave en rijpe vruchten maar geen overrijpe want die beïnvloeden de houdbaarheid van de rumtopf. Verwijder zoveel mogelijk de pitten.

Variatie

Geschikte vruchten zijn: aardbeien, frambozen, bessen, appels, peren, perziken, mango's, ananas, mandarijntjes, sinaasappels, pruimen, kiwi's, cranberry's, druiven, lychees. Minder geschikt is de banaan, die in de rum wel erg zacht wordt. Alle vruchten worden schoongemaakt, geschild of ontveld en zonodig in stukjes gesneden. Bij elke nieuwe laag vruchten wordt de pot dus aangevuld met suiker en rum. Sluit de pot steeds goed af.

Voedingswaarde p.p.
Energie 350 kcal
Koolhydraten 66 g
Eiwit 0 g
Vet
Waarvan verzadigd
0 g
0 g
Hoofdingrediënten
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.