Pompoen-kokos-ijstaartjes met salted caramel
- 200 gram pompoenen (geschild, in blokjes)
- 750 milliliter kokosmelk
- 200 gram suiker of
- 200 gram witte basterdsuiker
- 50 milliliter ahornsiroop of
- 50 milliliter blanke schenkstroop of
- 50 milliliter honing
- 1 theelepel gemberpoeder (djahé)
- 1 theelepel kaneelpoeder
-
voor de garnering
- 200 gram pure chocolade (in stukjes)
- 50 gram pepermunt (fijngemalen)
-
voor de saus
- 100 gram suiker
- 100 milliliter slagroom (op kamertemperatuur)
- 50 gram boter
- grof zeezout
Heb jij dit recept gemaakt?
We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Zin om eens lekker uit te pakken in de keuken?
Bereiden
- Zet 4 borden en een bakplaat in de diepvries zodat ze goed koud worden. Kook de pompoenblokjes in ruim water in circa 20 minuten gaar. Giet ze af en laat afkoelen.
- Verwarm intussen voor de garnering de chocolade au bain-marie. Strijk de gesmolten chocolade in een heel dunne laag uit over de achterkant van de ijskoude bakplaat. Bestrooi met het pepermuntpoeder en laat stollen. Steek de harde chocolade in schotsen van de plaat.
- Pureer de pompoen en voeg de kokosmelk, suiker, siroop, gember en kaneel toe. Mix goed, schep het mengsel in de ijsmachine en volg de gebruiksaanwijzingen van de machine. Of schep in een lage diepvriesbak en zet minimaal 4 uur in de diepvries. Roer na een half uur om met een vork en daarna elk uur om de vorming van grove ijskristallen te voorkomen.
- Schep voor de saus de suiker in een steelpan met dikke bodem. Voeg 3 eetlepels water toe en draai het pannetje rond, zodat de suiker op de bodem vochtig wordt. Verwarm zonder te roeren tot het mengsel begint te kleuren. Let goed op, want de karamel wordt snel te donker en bitter van smaak. Strijk met een vochtige bakkwast langs de randen van de pan zodat de suiker niet aan de randen blijft kleven.
- Giet al roerend met een garde in een straal de slagroom erbij. Let op, het mengsel gaat borrelen. Blijf roeren tot een gladde saus en neem de pan van de warmtebron. Voeg de boter en 1⁄2 theelepel zeezout toe en roer erdoor. Laat de karamelsaus iets afkoelen. Giet dan in een potje en laat verder afkoelen.
- Neem het ijs iets voor het serveren uit de diepvries. Maak ijstaartjes met behulp van de kookringen (ø circa 8 cm). Zet de ringen op de bordjes, vul ze helemaal met ijs en druk de taartjes eruit. Strijk de bovenkant eventueel glad met een vochtige theelepel.
- Giet de zoute karamel in strepen erover en druppel wat karamel op het bord. Garneer met de chocoladeschotsen.
Bereidingstip
Zorg ervoor dat het mengsel waarvan je ijs gaat maken echt helemaal is afgekoeld voordat je het in de diepvries zet.
Giet het ijsmengsel in een grote, maar lage bak om in te vriezen. Zo loopt het mengsel zo dun mogelijk uit over de bodem en kan het gelijkmatig bevriezen.
Wanneer je het ijs niet in een ijsmachine maakt, is het belangrijk om het ijs tijdens het invriezen regelmatig door te roeren. Doe dit met een vork en maak grote ijskristallen zo steeds iets kleiner.
Zelf karamelsaus maken is niet heel moeilijk, maar je moet wel heel goed op blijven letten. Ben je te vroeg, dan is de suiker nog niet goed gekaramelliseerd; ben je te laat, dan wordt de suiker te donker en krijg je een bittere karamel. Is de bruine kleur precies goed? Voeg dan al roerend de room in een straal toe. Pas op, want het geheel gaat nu bruisen en spatten. Blijf goed roeren en klaar is je saus.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 940 kcal |
Koolhydraten | 123 g |
Eiwit | 5 g |
Vet Waarvan verzadigd |
48 g 32 g |
Vezels | 4 g |
Zout | 0,4 g |

Pompoen-kokos-ijstaartjes met salted caramel

Zin om eens lekker uit te pakken in de keuken?
- 200 gram pompoenen (geschild, in blokjes)
- 750 milliliter kokosmelk
- 200 gram suiker of
- 200 gram witte basterdsuiker
- 50 milliliter ahornsiroop of
- 50 milliliter blanke schenkstroop of
- 50 milliliter honing
- 1 theelepel gemberpoeder (djahé)
- 1 theelepel kaneelpoeder
-
voor de garnering
- 200 gram pure chocolade (in stukjes)
- 50 gram pepermunt (fijngemalen)
-
voor de saus
- 100 gram suiker
- 100 milliliter slagroom (op kamertemperatuur)
- 50 gram boter
- grof zeezout
Bereiden
- Zet 4 borden en een bakplaat in de diepvries zodat ze goed koud worden. Kook de pompoenblokjes in ruim water in circa 20 minuten gaar. Giet ze af en laat afkoelen.
- Verwarm intussen voor de garnering de chocolade au bain-marie. Strijk de gesmolten chocolade in een heel dunne laag uit over de achterkant van de ijskoude bakplaat. Bestrooi met het pepermuntpoeder en laat stollen. Steek de harde chocolade in schotsen van de plaat.
- Pureer de pompoen en voeg de kokosmelk, suiker, siroop, gember en kaneel toe. Mix goed, schep het mengsel in de ijsmachine en volg de gebruiksaanwijzingen van de machine. Of schep in een lage diepvriesbak en zet minimaal 4 uur in de diepvries. Roer na een half uur om met een vork en daarna elk uur om de vorming van grove ijskristallen te voorkomen.
- Schep voor de saus de suiker in een steelpan met dikke bodem. Voeg 3 eetlepels water toe en draai het pannetje rond, zodat de suiker op de bodem vochtig wordt. Verwarm zonder te roeren tot het mengsel begint te kleuren. Let goed op, want de karamel wordt snel te donker en bitter van smaak. Strijk met een vochtige bakkwast langs de randen van de pan zodat de suiker niet aan de randen blijft kleven.
- Giet al roerend met een garde in een straal de slagroom erbij. Let op, het mengsel gaat borrelen. Blijf roeren tot een gladde saus en neem de pan van de warmtebron. Voeg de boter en 1⁄2 theelepel zeezout toe en roer erdoor. Laat de karamelsaus iets afkoelen. Giet dan in een potje en laat verder afkoelen.
- Neem het ijs iets voor het serveren uit de diepvries. Maak ijstaartjes met behulp van de kookringen (ø circa 8 cm). Zet de ringen op de bordjes, vul ze helemaal met ijs en druk de taartjes eruit. Strijk de bovenkant eventueel glad met een vochtige theelepel.
- Giet de zoute karamel in strepen erover en druppel wat karamel op het bord. Garneer met de chocoladeschotsen.
Bereidingstip
Zorg ervoor dat het mengsel waarvan je ijs gaat maken echt helemaal is afgekoeld voordat je het in de diepvries zet.
Giet het ijsmengsel in een grote, maar lage bak om in te vriezen. Zo loopt het mengsel zo dun mogelijk uit over de bodem en kan het gelijkmatig bevriezen.
Wanneer je het ijs niet in een ijsmachine maakt, is het belangrijk om het ijs tijdens het invriezen regelmatig door te roeren. Doe dit met een vork en maak grote ijskristallen zo steeds iets kleiner.
Zelf karamelsaus maken is niet heel moeilijk, maar je moet wel heel goed op blijven letten. Ben je te vroeg, dan is de suiker nog niet goed gekaramelliseerd; ben je te laat, dan wordt de suiker te donker en krijg je een bittere karamel. Is de bruine kleur precies goed? Voeg dan al roerend de room in een straal toe. Pas op, want het geheel gaat nu bruisen en spatten. Blijf goed roeren en klaar is je saus.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 940 kcal |
Koolhydraten | 123 g |
Eiwit | 5 g |
Vet Waarvan verzadigd |
48 g 32 g |
Vezels | 4 g |
Zout | 0,4 g |