Overige video's

Pompoen-kokos-ijstaartjes met salted caramel
Pompoen-kokos-ijstaartjes met salted caramel
(3)

Pompoen-kokos-ijstaartjes met salted caramel

Zin om uit te pakken met je dessert en wat extra werk en tijd eraan te besteden? Met dit toetje steel je de show! De garnering met chocolade en karamel maakt het pompoen-kokos-ijstaartje helemaal af.
Categorie desserts
Personen 4 personen
Chef uitdagend
Klok
Soortgelijke recepten
Voedingswaarde p.p.
Energie 940 kcal
Koolhydraten 123 g
Eiwit 5 g
Vet
Waarvan verzadigd
48 g
32 g
Vezels 4 g
Zout 0,4 g

Bereiden

  1. Zet 4 borden en een bakplaat in de diepvries zodat ze goed koud worden. Kook de pompoenblokjes in ruim water in circa 20 minuten gaar. Giet ze af en laat afkoelen.
  2. Verwarm intussen voor de garnering de chocolade au bain-marie. Strijk de gesmolten chocolade in een heel dunne laag uit over de achterkant van de ijskoude bakplaat. Bestrooi met het pepermuntpoeder en laat stollen. Steek de harde chocolade in schotsen van de plaat.
  3. Pureer de pompoen en voeg de kokosmelk, suiker, siroop, gember en kaneel toe. Mix goed, schep het mengsel in de ijsmachine en volg de gebruiksaanwijzingen van de machine. Of schep in een lage diepvriesbak en zet minimaal 4 uur in de diepvries. Roer na een half uur om met een vork en daarna elk uur om de vorming van grove ijskristallen te voorkomen.
  4. Schep voor de saus de suiker in een steelpan met dikke bodem. Voeg 3 eetlepels water toe en draai het pannetje rond, zodat de suiker op de bodem vochtig wordt. Verwarm zonder te roeren tot het mengsel begint te kleuren. Let goed op, want de karamel wordt snel te donker en bitter van smaak. Strijk met een vochtige bakkwast langs de randen van de pan zodat de suiker niet aan de randen blijft kleven.
  5. Giet al roerend met een garde in een straal de slagroom erbij. Let op, het mengsel gaat borrelen. Blijf roeren tot een gladde saus en neem de pan van de warmtebron. Voeg de boter en 1⁄2 theelepel zeezout toe en roer erdoor. Laat de karamelsaus iets afkoelen. Giet dan in een potje en laat verder afkoelen.
  6. Neem het ijs iets voor het serveren uit de diepvries. Maak ijstaartjes met behulp van de kookringen (ø circa 8 cm). Zet de ringen op de bordjes, vul ze helemaal met ijs en druk de taartjes eruit. Strijk de bovenkant eventueel glad met een vochtige theelepel.
  7. Giet de zoute karamel in strepen erover en druppel wat karamel op het bord. Garneer met de chocoladeschotsen.

Bereidingstip

Zorg ervoor dat het mengsel waarvan je ijs gaat maken echt helemaal is afgekoeld voordat je het in de diepvries zet.

Giet het ijsmengsel in een grote, maar lage bak om in te vriezen. Zo loopt het mengsel zo dun mogelijk uit over de bodem en kan het gelijkmatig bevriezen.

Wanneer je het ijs niet in een ijsmachine maakt, is het belangrijk om het ijs tijdens het invriezen regelmatig door te roeren. Doe dit met een vork en maak grote ijskristallen zo steeds iets kleiner.

Zelf karamelsaus maken is niet heel moeilijk, maar je moet wel heel goed op blijven letten. Ben je te vroeg, dan is de suiker nog niet goed gekaramelliseerd; ben je te laat, dan wordt de suiker te donker en krijg je een bittere karamel. Is de bruine kleur precies goed? Voeg dan al roerend de room in een straal toe. Pas op, want het geheel gaat nu bruisen en spatten. Blijf goed roeren en klaar is je saus.

Voedingswaarde p.p.
Energie 940 kcal
Koolhydraten 123 g
Eiwit 5 g
Vet
Waarvan verzadigd
48 g
32 g
Vezels 4 g
Zout 0,4 g
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Martine 25-01-2021
Echt een superlekker dessert, wat je van tevoren kunt maken. Waardoor je bijv. met kerst niet uren in de keuken hoeft te staan.
Martine
25-01-2021
Echt een superlekker dessert, wat je van tevoren kunt maken. Waardoor je bijv. met kerst niet uren in de keuken hoeft te staan.
Lees meer