Pasta recepten

Pasta recepten

Lekker en snel op tafel

De Italiaanse pasta is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Hoe dat komt? Met pasta kun je eindeloos variëren. Natuurlijk kun je gaan voor de klassieke pasta pesto of spaghetti bolognese – altijd goed – maar er zijn zoveel meer lekkere pasta recepten! Wat dacht je van pasta met zalm en spinazie, pastasalade met gerookte kip of vegetarische pasta recepten? Doe hier inspiratie op voor lekkere pasta recepten. Tip: ga eens voor gekleurde pasta, dat ziet er meteen leuk uit op je bord.
Bekijk de recepten

Hoe kook je pasta?

pasta koken

Het liefst eten we iedere dag pasta, maar hoe kook je pasta nou het best? Gebruik altijd een ruime pan water zonder olijfolie. Er wordt nog wel eens gedacht dat het toevoegen van olie goed is, maar dat is nergens voor nodig! Olie blijft namelijk op het water drijven en zal er niet aan bijdragen dat de pasta niet gaat plakken. De truc is dus om de pasta lekker veel ruimte te geven. Een handige maatstaaf om aan te houden is 100 gram pasta en 1 liter water. Roer de pasta tijdens het koken af en toe door, zodat de pasta niet aan elkaar blijft plakken. Wil je pasta al dente (beetgaar)? Kook je pasta dan wat korter dan op de verpakking staat. Zeker weten of je pasta gaar is? Proef de pasta dan tussendoor, dan weet je zeker dat je goed zit.

Pasta bewaren

Heb je te veel pasta gekookt? Geen nood! Gekookte pasta (zonder saus) kun je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zet de restjes binnen 2 uur in de koelkast. Gekookte pasta zonder saus is niet zo’n succes in de vriezer, de textuur verandert dan. Gooi de kale pasta niet weg, maar gebruik de restjes liever voor een pastasalade voor de volgende dag, bijvoorbeeld pastasalade met pesto en avocado. Heb je ook te veel pastasaus gemaakt? Pasta met saus kun je dan wel weer goed bewaren in de vriezer: maximaal 3 maanden. Wil je de pasta uit de vriezer weer opwarmen? Haal het bakje dan ’s ochtends uit de vriezer, zodat de pasta kan ontdooien.

Pasta carbonara

carbonara

Pasta carbonara is een typische Italiaanse klassieker die inmiddels niet meer weg te denken is uit onze keuken. Er bestaat vaak verwarring over welke ingrediënten dat nu precies zijn. Het traditionele recept voor pasta carbonara bestaat uit: spaghetti, wangspek (guanciale), eierdooier, kaas (pecorino) en zwarte peper. Meer is het niet. Het allerbelangrijkste voor echte carbonara is dat je geen room gebruikt.

Pasta carbonara

Pasta Bolognese

bolognese

De Spaghetti Bolognese die wij in Nederland kennen, is niet hetzelfde als het traditionele Italiaanse gerecht. De ‘Ragù alla Bolognese’ bestaat namelijk voornamelijk uit vlees en wordt nooit geserveerd met spaghetti, maar met tagliatelle. Wist je dat de Ragú alla Bolognese oorspronkelijk uit Bologna komt? Er bestaan inmiddels ontzettend veel variaties op de pasta Bolognese. Ook lekker, maar niet het traditionele recept. Buon appetito!

Recept: snelle tagliatelle al ragù

Pasta pesto

pasta pesto

Pasta en pesto gaan altijd goed samen. Het is dan ook niet gek dat je eindeloos kunt variëren met deze twee ingrediënten. Gebruik de pasta die je lekker vindt en maak de pesto eens zelf! Helemaal niet moeilijk om te maken en het smaakt ook nog eens lekkerder. Heb je geen tijd om te koken? Gebruik dan kant-en-klare pesto. Dan kan je maaltijd in een kwartier op tafel staan. Lekker en snel!

Pasta pesto recepten

Lasagne

Lasagne is een Italiaanse ovenschotel die niet meer weg te denken is uit onze keuken. Handig als je bezoek krijgt, want je kunt lasagne makkelijk van tevoren klaarmaken en later pas in de oven schuiven. Heb je niet veel tijd, probeer dan eens lasagnette gemaakt van verse lasagnebladen. Hier heb geen oven voor nodig, handig! Tussen onze lasagne recepten zit er voor ieder wat wils!
Wist je dat ‘lasagne al forno’ letterlijk ‘bladen uit de oven’ betekent’?

Lasagne recepten
 
Makkelijk & snel
Makkelijk & snel

Perfect voor doordeweeks

Aan de slag!
Kaas
Kaas

Voor de kaasliefhebbers

Meer met kaas