Overige video's

Olijvencake met artisjok-tomaatvulling en kruidenhangop

4 moeilijk klein gerecht, voorgerecht, tussengerecht
Waardering:
Waardeer:
Print
Voedingswaarde p.p.
Energie 495 kcal
Koolhydraten 33 g
Eiwit 20 g
Vet
Waarvan verzadigd
29 g
6 g
Vezels 6 g
Zout 0,9 g

Voorbereiden

Voor de cake: verwarm de oven voor op 160ºC. Pureer de olijven met het uitlekvocht in een blender helemaal fijn tot een pasta. Meng de bloem met het bakpoeder, de kaas en 5 gram zout in een kom. Voeg al kloppend met een garde of mixer een voor een de eieren toe. Voeg de karnemelk daarna beetje bij beetje toe en klop de olijvenpasta erdoor. Spatel eventueel wat inktvisinkt erdoor voor een zwarte cake (zie tip). Giet het beslag in de ovenschaal tot een hoogte van circa 2 cm en bak circa 20 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen en stort op een snijplank. Steek rondjes uit de cake met een grote steker. Steek vervolgens met een kleine steker het midden eruit. Maak voor de kruidenhangop de theedoek vochtig en hang deze in een zeef boven een kom. Vul de theedoek met de yoghurt en laat 1 nacht uitlekken. Pureer de peterselie met de olie in een blender en laat circa 20 minuten draaien. Zeef dit mengsel door een fijne zeef en bewaar deze olie in de koelkast. Meng de hangop met de groene olie en breng op smaak met zout en peper. Schep in een spuitzak.

Bereiden

  1. Snijd voor de vulling de onderkant van de tomaten kruislings in, leg ze enkele tellen in kokend water en trek het vel eraf. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  2. Snijd de artisjokken in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan op een lage stand en laat hierin de sjalot met de knoflook, laurier en een snufje zout sudderen tot de sjalot glazig is. Schakel de warmtebron uit en voeg de artisjok, tomaat en peterselie toe.
  3. Rasp de schil van de citroenen en voeg de citroenrasp en balsamico naar smaak toe aan de vulling. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Rooster voor de garnering het sesamzaad in een droge, hete koekenpan en laat afkoelen. Meng de sesam met de oregano en bieslook.
  5. Verdeel de artisjok-tomaatvulling over het midden van de cakerondjes en spuit de kruidenhangop erop. Bestrooi de cake met de sesam-melange.

Bereidingstip

Kleur de cake eventueel zwart met 4 g inktvisinkt (visspecialist).

Bewaar het uitlekvocht van de yoghurt (de wei) bijvoorbeeld voor de makreel ‘gegaard' in wei met citrus en koolraap, (klik hier voor het recept).

Wijnadvies

Drink bij dit recept Green Grüner Veltliner.

Voedingswaarde p.p.
Energie 495 kcal
Koolhydraten 33 g
Eiwit 20 g
Vet
Waarvan verzadigd
29 g
6 g
Vezels 6 g
Zout 0,9 g
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.