Olijvencake met artisjok-tomaatvulling en kruidenhangop
-
voor de cake
- 125 gram zwarte olijven
- 150 gram bloem
- 0.5 zakje bakpoeder (ca. 8 gram)
- 20 gram oude kaas (geraspt)
- 2 eieren
- 100 milliliter karnemelk
-
voor de yoghurtsaus
- 1 liter yoghurt
- 30 gram platte peterselie (alleen de blaadjes)
- 100 milliliter zonnebloemolie
-
voor de vulling
- 6 tomaten
- 1 pot artisjokharten (op olie)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotjes (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 4 laurierblaadjes
- 5 takjes platte peterselie (fijngehakt)
- 2 citroenen (schoongeboend)
- 5 eetlepels witte balsamicoazijn
-
voor de garnering
- 60 gram sesamzaadjes
- 10 gram gedroogde oregano
- 3 sprieten bieslook (fijngehakt)
Heb jij dit recept gemaakt?
We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Zin om eens lekker uit te pakken in de keuken?
Voorbereiden
Voor de cake: verwarm de oven voor op 160ºC. Pureer de olijven met het uitlekvocht in een blender helemaal fijn tot een pasta. Meng de bloem met het bakpoeder, de kaas en 5 gram zout in een kom. Voeg al kloppend met een garde of mixer een voor een de eieren toe. Voeg de karnemelk daarna beetje bij beetje toe en klop de olijvenpasta erdoor. Spatel eventueel wat inktvisinkt erdoor voor een zwarte cake (zie tip). Giet het beslag in de ovenschaal tot een hoogte van circa 2 cm en bak circa 20 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen en stort op een snijplank. Steek rondjes uit de cake met een grote steker. Steek vervolgens met een kleine steker het midden eruit. Maak voor de kruidenhangop de theedoek vochtig en hang deze in een zeef boven een kom. Vul de theedoek met de yoghurt en laat 1 nacht uitlekken. Pureer de peterselie met de olie in een blender en laat circa 20 minuten draaien. Zeef dit mengsel door een fijne zeef en bewaar deze olie in de koelkast. Meng de hangop met de groene olie en breng op smaak met zout en peper. Schep in een spuitzak.
Bereiden
- Snijd voor de vulling de onderkant van de tomaten kruislings in, leg ze enkele tellen in kokend water en trek het vel eraf. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Snijd de artisjokken in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan op een lage stand en laat hierin de sjalot met de knoflook, laurier en een snufje zout sudderen tot de sjalot glazig is. Schakel de warmtebron uit en voeg de artisjok, tomaat en peterselie toe.
- Rasp de schil van de citroenen en voeg de citroenrasp en balsamico naar smaak toe aan de vulling. Breng op smaak met zout en peper.
- Rooster voor de garnering het sesamzaad in een droge, hete koekenpan en laat afkoelen. Meng de sesam met de oregano en bieslook.
- Verdeel de artisjok-tomaatvulling over het midden van de cakerondjes en spuit de kruidenhangop erop. Bestrooi de cake met de sesam-melange.
Bereidingstip
Kleur de cake eventueel zwart met 4 g inktvisinkt (visspecialist).
Bewaar het uitlekvocht van de yoghurt (de wei) bijvoorbeeld voor de makreel ‘gegaard' in wei met citrus en koolraap, (klik hier voor het recept).
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 495 kcal |
Koolhydraten | 33 g |
Eiwit | 20 g |
Vet Waarvan verzadigd |
29 g 6 g |
Vezels | 6 g |
Zout | 0,9 g |

Olijvencake met artisjok-tomaatvulling en kruidenhangop

Zin om eens lekker uit te pakken in de keuken?
-
voor de cake
- 125 gram zwarte olijven
- 150 gram bloem
- 0.5 zakje bakpoeder (ca. 8 gram)
- 20 gram oude kaas (geraspt)
- 2 eieren
- 100 milliliter karnemelk
-
voor de yoghurtsaus
- 1 liter yoghurt
- 30 gram platte peterselie (alleen de blaadjes)
- 100 milliliter zonnebloemolie
-
voor de vulling
- 6 tomaten
- 1 pot artisjokharten (op olie)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotjes (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 4 laurierblaadjes
- 5 takjes platte peterselie (fijngehakt)
- 2 citroenen (schoongeboend)
- 5 eetlepels witte balsamicoazijn
-
voor de garnering
- 60 gram sesamzaadjes
- 10 gram gedroogde oregano
- 3 sprieten bieslook (fijngehakt)
Voorbereiden
Voor de cake: verwarm de oven voor op 160ºC. Pureer de olijven met het uitlekvocht in een blender helemaal fijn tot een pasta. Meng de bloem met het bakpoeder, de kaas en 5 gram zout in een kom. Voeg al kloppend met een garde of mixer een voor een de eieren toe. Voeg de karnemelk daarna beetje bij beetje toe en klop de olijvenpasta erdoor. Spatel eventueel wat inktvisinkt erdoor voor een zwarte cake (zie tip). Giet het beslag in de ovenschaal tot een hoogte van circa 2 cm en bak circa 20 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen en stort op een snijplank. Steek rondjes uit de cake met een grote steker. Steek vervolgens met een kleine steker het midden eruit. Maak voor de kruidenhangop de theedoek vochtig en hang deze in een zeef boven een kom. Vul de theedoek met de yoghurt en laat 1 nacht uitlekken. Pureer de peterselie met de olie in een blender en laat circa 20 minuten draaien. Zeef dit mengsel door een fijne zeef en bewaar deze olie in de koelkast. Meng de hangop met de groene olie en breng op smaak met zout en peper. Schep in een spuitzak.
Bereiden
- Snijd voor de vulling de onderkant van de tomaten kruislings in, leg ze enkele tellen in kokend water en trek het vel eraf. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Snijd de artisjokken in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan op een lage stand en laat hierin de sjalot met de knoflook, laurier en een snufje zout sudderen tot de sjalot glazig is. Schakel de warmtebron uit en voeg de artisjok, tomaat en peterselie toe.
- Rasp de schil van de citroenen en voeg de citroenrasp en balsamico naar smaak toe aan de vulling. Breng op smaak met zout en peper.
- Rooster voor de garnering het sesamzaad in een droge, hete koekenpan en laat afkoelen. Meng de sesam met de oregano en bieslook.
- Verdeel de artisjok-tomaatvulling over het midden van de cakerondjes en spuit de kruidenhangop erop. Bestrooi de cake met de sesam-melange.
Bereidingstip
Kleur de cake eventueel zwart met 4 g inktvisinkt (visspecialist).
Bewaar het uitlekvocht van de yoghurt (de wei) bijvoorbeeld voor de makreel ‘gegaard' in wei met citrus en koolraap, (klik hier voor het recept).
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 495 kcal |
Koolhydraten | 33 g |
Eiwit | 20 g |
Vet Waarvan verzadigd |
29 g 6 g |
Vezels | 6 g |
Zout | 0,9 g |