Pinda

Pinda

Maak de lekkerste pinda recepten

De pinda kom je over bijna heel de wereld tegen: in geurige gerechten, in zoete baksels of op brood! Ontdek meer over deze veelzijdige peulvrucht.

In de olie

Pinda’s zijn heerlijk om zo op te eten, maar wist je dat de meeste verbouwd worden voor de olie? Deze arachideolie uit pinda’s heeft een neutrale smaak en kun je tot een heel hoge temperatuur verhitten, zonder dat de kwaliteit van de olie slechter wordt. Zo is pindaolie net als zonnebloemolie bijvoorbeeld heel geschikt om in te frituren.

Voedingsfeiten

Per 100 gram ongezouten pinda’s
kcal 631
vet 51,7 g
waarvan verzadigd: 7,5 g
eiwit 25,2 g
koolhydraten 12,9 g
waarvan suikers: 4,8 g
vezels 6,8 g
magnesium 216 mg
kalium 757 mg
calcium 56 mg
fosfor 456 mg
vitamine E 6,4 mg

Gezonde pinda’s

Al zijn pinda’s familie van de sperzieboon en doperwt, ze horen vanwege hun samenstelling bij de noten. Zo zitten er onverzadigde vetten in die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ook bevatten ze veel vitamine E, een belangrijke antioxidant die je afweersysteem versterkt. Kies voor je gezondheid wel voor de ongezouten variant of pindakaas zonder toegevoegd zout.

Combineren maar

De notige pinda gaat heel goed samen met:
appel – banaan – broccoli – chilipeper – chocolade – druif – garnalen – gember – honing – kaneel – karamel – kip – knoflook – kokos – komkommer – koriander – limoen – mango – rozijn – rundvlees – sambal – sojasaus – tomaat – vanille – varkensvlees – wortel

Fun facts

  • Apennoot, aardnoot, grondnoot en olienoot zijn andere namen voor de pinda.
  • De Amerikaanse uitvinder van de cornflakes, John Harvey Kellogg, stond ook aan de voet van de ontwikkeling van de pindakaas.

Hoe groeien pinda’s?

De pinda is ook wel bekend onder de naam aardnoot, al is deze naam wat misleidend. Pinda’s zijn namelijk geen noten maar de zaden van een peulvrucht. Deze eenjarige pindaplant is een geval apart: de bloeiende stengel waaraan de peulen groeien boort zich als hij langer wordt in de grond, waar de vrucht ondergronds rijpt. Pinda’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar inmiddels worden deze peulvruchten ook verbouwd in onder andere Zuid-Afrika, India, China en de Verenigde Staten. En in nog veel meer landen staan ze op het menu!

Pinda-allergie

Mensen met een pinda-allergie zijn soms niet alleen allergisch voor de pinda zelf, alleen al de geur of een heel klein spoortje kan zorgen voor een allergische reactie. Deze reacties kunnen erg heftig zijn, soms met de dood tot gevolg.

Omdat het eigenlijk een peulvrucht is, hoeft iemand met een pinda-allergie niet per se allergisch te zijn voor noten.

Boter of kaas?

Bij ons heet het pindakaas, maar in het Engels is dit broodbeleg bekend als ‘peanut butter’: pindaboter! Hoewel dit smeersel meer op boter dan kaas lijkt, mocht het in de vorige eeuw in Nederland niet zo heten. De naam ‘boter’ was toen speciaal vastgelegd voor roomboter, om verwarring met margarine te voorkomen. Inmiddels wordt pindakaas lang niet meer alleen op boterhammen gesmeerd: je maakt er de lekkerste sauzen, shakes, koekjes en gebak mee!

Knapperig

Pinda’s die uit de grond geoogst worden, moeten eerst drogen. Elke pindapeul bevat zo’n twee nootjes. Deze nootjes worden meestal gebrand zodat ze knapperiger worden en een diepere, geroosterde smaak krijgen.
Het dunne, wat bittere, bruine vliesje om de pinda’s kun je na het roosteren ook heel makkelijk verwijderen. Dit gebeurt soms ook al voor het branden door de noten na het pellen te blancheren.

Aankoop & bewaren

Pinda’s bevatten net als noten veel onverzadigde vetten. Door licht, lucht, warmte en vocht kan dit vet snel ‘ranzig’ worden. Dit voorkom je door ze na aankoop luchtdicht te bewaren op een koele, donkere plaats. Je kunt pinda’s zelfs invriezen wanneer je ze goed verpakt.

Chocolade
Chocolade

Liefde gaat door de maag...

Bekijk onze special
Aziatische recepten
Aziatische recepten

Aziatisch koken ingewikkeld? Welnee!

Alle recepten