Meat pie met pruimen en appel
-
voor de vulling
- 1 kilogram magere runderlap (in blokjes)
- 4 eetlepels olie
- 2 uien (grof gesnipperd)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- 200 milliliter donker bier of
- 200 milliliter rode wijn
- 300 milliliter rundvleesbouillon (van tablet) of
- 300 milliliter rundvleesbouillon (pot)
- 1 eetlepel honing
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 100 gram gedroogde pruimen (in kwarten)
- 50 gram gedroogde appels
-
voor het deeg
- 500 gram bloem en
- 2 eetlepels bloem (om te bestuiven)
- 250 gram boter (koud, in blokjes)
- 1 ei (losgeklopt)
Heb jij dit recept gemaakt?
We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Traditie meets trendy
Voorbereiden
Bestrooi een dag van tevoren het vlees met zout en flink wat peper. Verhit 3 eetlepels olie in een grote braadpan en braad hierin de blokjes vlees op een hoge stand in porties om en om bruin. Schep het laatste vlees uit de pan, zet de warmtebron lager en voeg de rest van de olie toe. Roer de aanbaksels los van de bodem en fruit de ui in een paar minuten lichtbruin in het bakvet. Voeg al het vlees, de tomatenpuree en bloem toe en bak al roerend even door. Giet het bier erbij en breng aan de kook. Voeg de bouillon, honing, kaneel en kruidnagel toe en breng op middelhoge stand aan de kook. Zet de warmtebron laag en stoof het vlees afgedekt in circa 2 uur gaar. Voeg na 1,5 uur de pruimen en appel toe. Breng de stoof op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
Bereiden
- Meng de bloem en de boter met koele vingers tot een kruimelig deeg (dit kan ook in een keukenmachine). Voeg 2-3 eetlepels ijskoud water toe tot het deeg goed bij elkaar blijft.
- Kneed niet te lang door, verpak het deeg in folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
- Rol tweederde van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 4 mm dik. Bestuif de springvorm met wat bloem.
- Bekleed de vorm met het deeg en snijd de randen gelijk met de hoogte van de vorm. Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels uit het afgekoelde stoofvlees en schep het vlees in de vorm. Spoel het kaneelstokje af.
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol het overige deeg uit tot een deksel. Bestrijk de randen van het deeg in de vorm met ei, leg het deksel erop en druk aan de randen op elkaar vast met de bolle kant van een theelepeltje. Maak op deze manier een mooi randje.
- Rol de restjes deeg uit en steek of snijd er sterretjes, blaadjes of andere vormpjes uit voor de versiering. Bestrijk het deegdeksel met ei en plak dan de versiering erop. Bestrijk deze ook met ei.
- Maak een luchtgaatje in het deeg en steek daar als een schoorsteentje het kaneelstokje in. Bak de pie 40-50 minuten in het midden van de oven.
Bereidingstip
Je kunt ook kleinere pies maken. Pas de oventijd dan aan naar 30-40 minuten.
Stoof het vlees op de laagste stand of afgedekt in de oven op 150ºC. Afhankelijk van het vetgehalte in het vlees is dit minimaal 1,5 uur, langer mag.
Gebruik altijd een koude vulling voor een pie. Laat de vulling helemaal afkoelen en zet dan pas in de koelkast.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 975 kcal |
Koolhydraten | 81 g |
Eiwit | 48 g |
Vet Waarvan verzadigd |
46 g 25 g |
Vezels | 8 g |
Zout | 0,8 g |

Meat pie met pruimen en appel

Traditie meets trendy
-
voor de vulling
- 1 kilogram magere runderlap (in blokjes)
- 4 eetlepels olie
- 2 uien (grof gesnipperd)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- 200 milliliter donker bier of
- 200 milliliter rode wijn
- 300 milliliter rundvleesbouillon (van tablet) of
- 300 milliliter rundvleesbouillon (pot)
- 1 eetlepel honing
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 100 gram gedroogde pruimen (in kwarten)
- 50 gram gedroogde appels
-
voor het deeg
- 500 gram bloem en
- 2 eetlepels bloem (om te bestuiven)
- 250 gram boter (koud, in blokjes)
- 1 ei (losgeklopt)
Voorbereiden
Bestrooi een dag van tevoren het vlees met zout en flink wat peper. Verhit 3 eetlepels olie in een grote braadpan en braad hierin de blokjes vlees op een hoge stand in porties om en om bruin. Schep het laatste vlees uit de pan, zet de warmtebron lager en voeg de rest van de olie toe. Roer de aanbaksels los van de bodem en fruit de ui in een paar minuten lichtbruin in het bakvet. Voeg al het vlees, de tomatenpuree en bloem toe en bak al roerend even door. Giet het bier erbij en breng aan de kook. Voeg de bouillon, honing, kaneel en kruidnagel toe en breng op middelhoge stand aan de kook. Zet de warmtebron laag en stoof het vlees afgedekt in circa 2 uur gaar. Voeg na 1,5 uur de pruimen en appel toe. Breng de stoof op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
Bereiden
- Meng de bloem en de boter met koele vingers tot een kruimelig deeg (dit kan ook in een keukenmachine). Voeg 2-3 eetlepels ijskoud water toe tot het deeg goed bij elkaar blijft.
- Kneed niet te lang door, verpak het deeg in folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
- Rol tweederde van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 4 mm dik. Bestuif de springvorm met wat bloem.
- Bekleed de vorm met het deeg en snijd de randen gelijk met de hoogte van de vorm. Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels uit het afgekoelde stoofvlees en schep het vlees in de vorm. Spoel het kaneelstokje af.
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol het overige deeg uit tot een deksel. Bestrijk de randen van het deeg in de vorm met ei, leg het deksel erop en druk aan de randen op elkaar vast met de bolle kant van een theelepeltje. Maak op deze manier een mooi randje.
- Rol de restjes deeg uit en steek of snijd er sterretjes, blaadjes of andere vormpjes uit voor de versiering. Bestrijk het deegdeksel met ei en plak dan de versiering erop. Bestrijk deze ook met ei.
- Maak een luchtgaatje in het deeg en steek daar als een schoorsteentje het kaneelstokje in. Bak de pie 40-50 minuten in het midden van de oven.
Bereidingstip
Je kunt ook kleinere pies maken. Pas de oventijd dan aan naar 30-40 minuten.
Stoof het vlees op de laagste stand of afgedekt in de oven op 150ºC. Afhankelijk van het vetgehalte in het vlees is dit minimaal 1,5 uur, langer mag.
Gebruik altijd een koude vulling voor een pie. Laat de vulling helemaal afkoelen en zet dan pas in de koelkast.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 975 kcal |
Koolhydraten | 81 g |
Eiwit | 48 g |
Vet Waarvan verzadigd |
46 g 25 g |
Vezels | 8 g |
Zout | 0,8 g |