Overige video's

Makreel ‘gegaard’ in wei met citrus en koolraap

4 moeilijk klein gerecht, voorgerecht, tussengerecht
Waardering:
Waardeer:
Print
Voedingswaarde p.p.
Energie 751 kcal
Koolhydraten 60 g
Eiwit 16 g
Vet
Waarvan verzadigd
46 g
6 g
Vezels 7 g
Zout 1,4 g

Voorbereiden

Pureer voor de dressing de grapefruit fijn in een blender. Voeg limoensap, sinaasappelsap en harissa toe en pureer tot een gladde dressing. Bewaar de dressing afgedekt in de koelkast. Verwarm voor het zoetzuur de suiker met de azijn en 200 ml water tot de suiker is opgelost. Verdeel dit zoetzuur in twee helften. Voeg aan een helft de kurkuma toe en meng kort met een staafmixer. Bewaar dit gele zoetzuur eventueel voor de bloemkoolsteak met currymayonaise, klik hier voor het recept. Snijd of schaaf de uien in dunne halve ringen en bewaar de ui in het blanke zoetzuur. Schil de grapefruit dik en snijd de partjes vruchtvlees uit de vliesjes. Bewaar de grapefruit en rode ui in het zuur afgedekt in de koelkast. Laat voor de yoghurtsaus het eiwit met de mierikswortel, yoghurt en 1 gram zout kort draaien in een blender. Voel al draaiend de olie druppelsgewijs toe tot een soort dikke mayonaise ontstaat. Schep in een bakje en zet afgedekt 1 nacht in de koelkast. Zeef de volgende dag door een fijne zeef en schep in een spuitzak.

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 170ºC. Was de koolrapen goed, schil ze en halveer ze. Meng het zout met het eiwit.
  2. Leg de koolrapen met de platte kant naar beneden op de bakplaat en bedek ze met het zoutmengsel. Bak circa 45 minuten in de oven.
  3. Meng de wei (uitlekvocht van 1 l yoghurt) met het citroensap en 10 gram zout in een lage schaal. Verwijder het vel van de makreel en marineer de visfilets in het uitlekvocht circa 5 minuten in de koelkast.
  4. Haal de ‘gegaarde' makreelfilets voorzichtig uit het vocht en bewaar afgedekt in de koelkast. Serveer de makreel met de dressing, zoetzure ui, grapefruit en toefjes yoghurtsaus. Zet de koolraap erbij en breek de zoutkorst open.
  5. Serveer de makreel met de zoetzure rode ui, grapefruit, citrusdressing en spuit wat yoghurtsaus ernaast. Zet de koolraap erbij en breek de zoutkorst open.

Bereidingstip

Gebruik de yoghurt voor een ander gerecht of gebruik de wei van de olijvencake met artisjok-tomaatvulling en kruidenhangop, (klik hier voor het recept).

Vervang de harissa in de dressing eventueel door ½ fijngehakte rode peper die je kort bakt.

Vervang de koolraap eventueel door knolselderij of pompoen.

Wijnadvies

Drink bij dit recept Green Grüner Veltliner.

Voedingswaarde p.p.
Energie 751 kcal
Koolhydraten 60 g
Eiwit 16 g
Vet
Waarvan verzadigd
46 g
6 g
Vezels 7 g
Zout 1,4 g
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.