Kookpanel van Boodschappen

Kookpanel van Boodschappen

Maak kennis met het kookpanel!

We stellen ons gloednieuwe kookpanel aan je voor! Deze zeven enthousiaste Boodschappen-lezers testen vanaf nu elke maand één van onze recepten, geven hun mening en delen handige tips.

Marianne: "Mijn zoon heeft zich aangemeld voor Heel Holland Bakt Kids"

Naam Marianne
Leeftijd 42 jaar
Is getrouwd en moeder van 3 kinderen (11, 10 en 7)
Woont in de Goorn (Noord-Holland)
Meubels pimpen en in huis rommelen vindt ze heerlijk
Wandelt minstens een uur per dag
Kookt een keer in de maand met vriendinnen

Marianne zich opgaf voor het kookpanel waren haar kinderen Nienke, Ciske en Femke direct enthousiast. Daarom heeft ze met hen de afspraak gemaakt dat ze de gerechten die voorbijkomen gezellig mee gaan proeven. “Goede deal toch? Op die manier betrek ik de kinderen er een beetje bij. Niet dat ze helemaal niets lusten hoor: broccoli, spinazie, rode bieten, spaghetti, bami, aardappels, vlees en groenten, dat gaat er allemaal prima in. Maar zodra er iets nieuws op tafel komt, dan eten ze het niet. Hierdoor blijf ik zelf ook een beetje in de oude vertrouwde recepten hangen en dat vind ik jammer. Ik zie het kookpanel als een mooie stok achter de deur om toch wat nieuwe dingen uit te proberen. Bovendien is het gewoon heel leuk om te doen. Dat vinden Ciske en Femke overigens ook. Zo helpt Femke mij regelmatig met het bakken van pannenkoeken en is Ciske meer van de taarten en cakes. Hij heeft zich zelfs aangemeld voor het programma Heel Holland Bakt Kids.”

Jaco en Reshma: "We blijven graag nieuwe gerechten uitproberen"

Naam Jaco en Reshma
Leeftijd 42 en 44 jaar
Wonen samen in Den Haag
Koken al jaren recepten uit kranten en tijdschriften
Genieten van hun tuin met hun kat, kippen, eenden, kruiden, groenten en fruitbomen
Drinken elke dag een vers fruitsapje uit eigen tuin
Op vakantie gaat er vaak een boompje of stekje mee naar huis

Jaco en Reshma koken veel en graag en halen voor de nodige variatie hun recepten vaak uit tijdschriften en kranten. “Met wisselend succes”, vertelt Jaco. “De ene keer is het een hit en de andere keer belandt het recept helaas in de prullenbak.” “Dat laatste heeft meestal te maken met hoeveelheden of tijden die niet kloppen of dat er simpelweg ingrediënten ontbreken op de lijst”, vult Reshma aan. “Maar dat neemt niet weg dat we graag nieuwe gerechten blijven uitproberen. Zo hebben we onlangs nog pulled chicken gemaakt en ook werden we heel blij van de bloemkoolsoep met pittige garnalen.” Doordeweeks is de keuken het domein van Reshma en maakt zij gerechten uit de Surinaamse, Chinese, Indische of Italiaanse keuken. Jaco is degene die in de weekenden kookt en zijn favoriete gerechten perfectioneert. “Ik ben gek op zelfgemaakte fish and chips, rabarbermoes en chocolademousse als toetje. Normaal proberen wij alles uit op onze visite, ik hoop dat het binnenkort weer kan. Want dat blijft toch het allerleukste: koken voor vrienden en gezellig samen eten en genieten!”

Hanneke: "Ik hoop lekker veel inspiratie op te doen"

Naam Hanneke
Leeftijd 35 jaar
Woont in Groningen
Is alleenstaand en moeder van 2 kinderen (6 en 3)
Dol op spitskool
Geniet van het eropuit gaan met haar kinderen
Leest heel graag in haar vrije tijd

Door mee te doen aan het kookpanel hoopt Hanneke meer inspiratie op te doen. Want hoewel experimenteren in de keuken haar positieve energie geeft, schiet het er als werkende moeder vaak bij in om iets nieuws uit te proberen. “Ik kook naast standaard gerechten als wraps en spaghetti zo’n twee tot drie keer per week aardappels, vlees en groenten. Puur omdat het makkelijk is. Peppe, de oudste, eet best goed, maar Eliza van 3 zit in de nee-fase. Ik blijf haar van alles aanbieden en probeer er niet te veel een punt van te maken. Want het moet ook een beetje gezellig blijven aan tafel vind ik. Maar soms is dat best moeilijk. Ik zorg er in ieder geval voor dat er altijd groente in de maaltijd zit. Daarnaast eten we ook bijna elke dag vlees en dat is iets dat ik heel graag zou willen veranderen. Alleen hoe? En door welke producten kun je vlees dan het beste vervangen? Ik ga extra goed opletten tijdens dit kookpanel. Er komt vast een lekker en niet al te moeilijk vegetarisch recept voorbij!”

Esther: "De avondmaaltijd is voor mij het hoogtepunt van de dag"

Naam Esther
Leeftijd 23 jaar
Woont in Heerlen
Heeft een vriend
Gezond en lekker eten, daar houdt ze van
Cakes en taarten bakken is haar ‘guilty pleasure’
Fietst in haar vrije tijd fanatiek op haar racefiets

Sinds Esther op zichzelf woont, is ze voortdurend op zoek naar nieuwe recepten. En die zijn wat haar betreft vooral lekker, gezond én makkelijk. “Ik houd van gerechten waarvoor ik geen uren in de keuken hoef te staan, ook omdat ik geen vaatwasser heb. Maar het moet wel smakelijk zijn. De avondmaaltijd is voor mij het hoogtepunt van de dag en ik kan er enorm van balen als een gerecht mislukt of saai is. Ik werk fulltime als marketing- en communicatiemedewerker en daarnaast train ik zo’n drie keer per week op mijn fiets. Dan is goed en gezond eten essentieel. Een gerecht met crème fraîche of kookroom zou ik bijvoorbeeld niet zo snel maken, tenzij ik het kan vervangen door kwark of yoghurt. Groenten daarentegen heb ik standaard in huis voor in salades, quiches of om rauw te eten als tussendoortje. Ik houd van experimenteren en maak ook regelmatig foto’s van nieuwe gerechten. Die sla ik dan op in mijn telefoon zodat ik altijd mijn eigen receptenboekje paraat heb. Heel handig en ook nog eens superleuk om te doen!”

Peter: "Koken is mijn grootste hobby"

Naam Peter
Leeftijd 66 jaar
Is getrouwd, vader van 1 kind en opa van 2 kleinkinderen
Woont in Wijchen
Houdt van heel uitgebreid koken
De mandoline is favoriet als keuken­gereedschap
Eet zo min mogelijk vlees

Van Marokkaans tot Frans en van Italiaans tot Chinees: Peter en zijn vrouw Liesbeth zijn breed georiënteerd als het op eten aankomt. Het zijn échte fijnproevers en ze draaien hun hand niet om voor complete menu’s, inclusief bijpassende wijnen. Of beter gezegd; Peter draait zijn hand er niet voor om. Want hij staat achter de pannen en Liesbeth geniet mee. “Dat is eigenlijk vanzelf zo ontstaan”, vertelt Peter. “Liesbeth werkte ’s ochtends en ik hoefde als muziekdocent pas ’s middags te beginnen. Zodoende aten we rond lunchtijd altijd warm en dus kookte ik, simpelweg omdat ik thuis was.” Gaandeweg is het koken voor Peter een ware hobby geworden. Hij werkt heel georganiseerd, meestal volgens recept en Liesbeth vindt alles lekker wat hij op tafel zet. “Zo’n twee keer per week gaan we samen naar de biologische pluktuin voor verse seizoensgroenten”, vertelt Liesbeth, “en eenmaal thuis kan hij niet wachten om er iets van te gaan maken. Zoals onlangs een quiche met rodekool, geitenkaas en noten. Heerlijk!”

Jennifer: "Mijn lekkerste recepten staan in een plakboek"

Naam Jennifer
Leeftijd 48 jaar
Is samenwonend en moeder van 2 kinderen (20 en 16)
Woont in Oosterhesselen (Drenthe)
Houdt van crème fraîche in stamppotten en taarten
Geniet van bijkletsen met haar beste vriendin
Hond Mac gaat graag mee wandelen

Jennifer is dol op koken en probeert elke avond voor Wim en dochters Djill en Bo een gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Van pasta’s, rijst, vis- of vleesgerechten tot aan quiches en stamppotten. “We zijn vorig jaar verhuisd van de Randstad naar een klein dorpje in Drenthe en ik was van plan om me op te geven voor een kookcursus. Niet alleen om zo nieuwe mensen te leren kennen, maar ook om weer wat nieuwe inspiratie op te doen. Dit ging door corona helaas niet door, maar gelukkig zag ik daarna de oproep voor het kookpanel van Boodschappen. Want het blijft toch een uitdaging om telkens weer iets nieuws te verzinnen. Veel recepten die ik maak haal ik uit tijdschriften en soms geef ik daar mijn eigen draai aan. Ik houd zelf erg van Thais eten, maar vooral pasta bolognese en hartige taarten zijn hier in huis favoriet. De lekkerste recepten, die unaniem zijn goedgekeurd door het gezin, heb ik verzameld in een plakboek. Inmiddels staan daar al zeker zeventig recepten in!”

Het oude kookpanel
Het oude kookpanel

Bekijk alle recepten van het oude kookpanel

Alle recepten
Variëren met pasta
Variëren met pasta

Van macaroni tot spaghetti

Meer pasta's