Koken zonder vlees

Afl. 4 - Streetfood

In deze serie leren we je elke maand alle ins en outs over koken zonder vlees. Na een paar afleveringen heb je al geleerd dat het met wat extra aandacht heel goed mogelijk is om minder vlees te eten. Deze keer gaan we verder met zomers streetfood!

Perzik

  • Gezond tussendoortje
  • Zoet en sappig
  • Rijk aan ijzer en kalium
  • Vol vitamine C
  • Veel vezels
  • Fluweelzachte schil

Met een zuurtje

Zowel de rasp als het sap van citrusvruchten verhoogt de smaak van een gerecht. Bovendien verteren de zuren hierin vetrijke gerechten beter. Je kunt hiervoor ook azijn gebruiken. Er zijn steeds meer soorten azijn verkrijgbaar die je als extra smaak aan het einde van de bereiding kunt toevoegen. Denk hierbij aan balsamicoazijn, wijnazijn, appelazijn of Japanse rijstazijn.

Smaakcirkel

Een lekker gerecht bevat de perfecte combinatie van smaken. Deze vijf basissmaken kun je gebruiken om te spelen met een goede smaaksamenstelling:

  • Bitter (witlof, andijvie, pure chocolade. citroenschil, grapefruit)
  • Zuur (azijn, augurk, karnemelk, citroen, yoghurt)
  • Zout (zeezout, kaas, olijven, zeekraal)
  • Umami (champignons, oude kaas, gedroogde tomaat, sojasaus, zeewier)
  • Zoet (noten, gedroogd fruit, honing, stroop)

Umami?

Naast zoet, zuur, zout en bitter is de vijfde smaak umami een geval apart. Dit oorspronkelijke Japanse woord betekent ‘hartig’ of ‘heerlijk’. Heeft een gerecht een beetje umami, dan is het vaak extra krachtig en smaakvol door ingrediënten die van zichzelf veel glutamaat bevatten. Dit stofje werkt als een natuurlijke smaakversterker. De hartige smaak van vlees, vis of oude kaas is ‘umami’, maar een beetje hartigheid kun je ook heel goed toevoegen zonder dierlijke ingrediënten. Verrijk je vegetarische gerecht maar eens met wat sojasaus, ketchup, paddenstoelen of zeewier, zoals norivellen voor sushi.