paella

Paella gerechten

Typische Spaanse recepten

Paella is een heerlijk Spaans rijstgerecht dat perfect is voor een feestelijke maaltijd. Er zijn veel verschillende manieren om paella te maken, dus er is altijd wel een recept dat past bij jouw smaak. Of je nu een fan bent van kip of vegetarisch, er is vast een paella recept dat je lekker vindt. Bovendien is paella makkelijk te maken, dus je hoeft niet uren in de keuken te staan om een heerlijke maaltijd. Het recept varieert van regio tot regio, maar de meest populaire recepten bevatten konijn, kip, chorizo en/of garnalen. Paella wordt meestal bereid op een open vuur, waardoor het gerecht een unieke smaak krijgt.

Wat is paella?

paella

Paella is een meer dan duizend jaar oud gerecht, afkomstig uit de regio Valencia in het oosten van Spanje. Paella wordt gezien als het nationale gerecht van Spanje.  Het Valenciaanse gerecht is uitgegroeid tot een nationaal feestgerecht. Waar dit gerecht eerst alleen zondags werd gegeten, wordt het nu dagelijks gegeten. Het hoofdingrediënt is rijst en wordt aangevuld met allerlei ingrediënten, zoals zeevruchten, kip, konijn en groente. Tijdens Spaanse feestdagen, bijvoorbeeld tijdens Las Fallas, bereiden veel mensen paella’s op houtskool op straat. Belangrijk tijdens de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren (of kip en konijn), en het liefst buiten op een houtskool verhitte paella pan (paellera).

Welke pan voor paella?

pan paella

Welke pan gebruik je voor paella? Het liefst gebruik je een stalen paella pan, een pan die van oudsher het meest wordt gebruikt voor de bereiding van paella. Ze zijn licht van gewicht, stootvast en geschikt voor intensief gebruik. Als je een grote paella maakt, is dit ontzettend handig. Heb je geen paella pan? Naast de paella pan is in principe iedere ondiepe pan met een vlakke bodem geschikt om paella in te maken. Let op: het oppervlak van de bodem van de pan moet wel groot genoeg zijn voor het aantal porties paella dat je wil bereiden.

Spaans menu
Spaans menu

Viva España! Vier gangen Spaans genieten

De vier gerechten
Zomerdrankjes
Zomerdrankjes

Koel af met deze frisse dorstlessers

Meer koude dranken