Italiaanse recepten

Italiaanse recepten

Het beste van de Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken blijft onverminderd populair. Wat wil je ook met een land dat pasta, pizza, risotto en tiramisu als belangrijkste gerechten heeft. Hier vind je de lekkerste recepten van Italiaanse klassiekers als lasagne al forno tot wat meer gedurfde gerechten uit Italië zoals risotto met gerookte zalm en geitenkaas. Want een goede basis is belangrijk, maar het is ook leuk om te blijven variëren met deze mediterrane keuken. Van lasagne tot antipasti, van minestrone tot Italiaans ijs: alles voor een smaakvol Italiaans diner staat hier voor je op een rijtje!

De Italiaanse klassiekers

De Italiaanse keuken is wereldwijd bekend, en wat zijn we er dol op! Overal ter wereld vind je pizzeria’s en in veel huishoudens worden er op de Italiaanse keuken gebaseerde pastagerechten gemaakt. Kaas en wijn spelen een grote rol. De Italiaanse keuken kenmerkt zich over het algemeen door culinaire eenvoud en het gebruik van de beste en meest verse ingrediënten die er zijn. Smaak en versheid staan voorop. Italianen zijn de grootste pasta eters van de wereld, met pasta pesto als een van de meest bekende pastarecepten. En waar kun je lekkerder pizza eten dan Italië? Ook risotto, salade caprese en gnocchi zijn bekende Italiaanse gerechten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de dolci zoals tiramisu, macedonia di peche of ricottamousse.

Het Italiaanse menu

Italianen koken eenvoudige maar overheerlijke gerechten. Italianen dineren niet zoals Nederlanders. Maar hoe ziet het Italiaanse menu er dan uit?

  • Antipasto (voorgerecht)
  • Primo piatto (eerste gerecht, meestal simpele pasta zonder veel toevoegingen)
  • Secondo piatto (tweede gerecht, meestal vis of vlees met een bijgerecht)
  • Dolce (nagerecht)

Meestal wordt een primo en/of pasta bij de lunch gegeten en de secondo met een bijgerecht bij het avondeten.

Verse Italiaanse pesto maken

pesto

Pesto is van origine afkomstig uit de Italiaanse regio Liguria en de naam is afgeleid van het Italiaanse woord ‘pestare’, wat stampen betekent. Natuurlijk kun je pesto kant-en-klaar in een potje kopen, maar om zelf pesto te maken is zoveel lekkerder. En helemaal niet zo moeilijk! Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt om verse Italiaanse pesto te maken: basilicum, knoflook, pijnboompitjes, Parmagiano Reggiano, Pecorino en olijfolie. Stamp de ingrediënten in een vijzel. Beetje bij beetje voeg je wat olijfolie toe, net zo lang totdat je tevreden bent. Voeg eventueel nog zeezout en verse peper toe naar smaak. Zo heb je je zelfgemaakte pesto voor een heerlijke pasta pesto.

Basisrecept pesto

Kies je voor pasta of pizza?

pizza

Heb je zin in Italiaans vanavond? Altijd goed. Maar nu de belangrijkste vraag: ga je voor pizza of pasta? Eén ding is zeker: met beide gerechten kun je eindeloos variëren. Zo kun je afwisselen met de soort pasta (de bekendste soorten zijn spaghetti, penne, farfalle, fusilli, macaroni, rigatoni, lasagne, tagliatelle, cannelloni, ravioli, tortellini), maar natuurlijk ook met de rest van de ingrediënten. Heb je meer zin in pizza? De mogelijkheden bij dit gerecht zijn eindeloos. Ga voor een vegetarische pizza met lekker veel groenten, of juist voor een pizza met vis of vlees. Wat eet jij vanavond?

Gorgonzola
Gorgonzola

De pikante smaakmaker

Meer met blauwe kaas
Vis uit Italië
Vis uit Italië

Volop variatie

Meer visgerechten