Indiase keuken

Indiase keuken

Feestelijk lekker!

De Indiase keuken is verrassend lekker! Leuk voor de afwisseling en smaakvol. Bij het Indiase lichtjesfeest divali horen naast kaarsjes en vuurwerk de lekkerste gerechten. Zet de tafel vol met deze hapjes en laat je betoveren. Bekijk hier lekkere Indiase recepten.

Divali

Divali, ook bekend als diwali of deepavali, is één van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en komt oorspronkelijk uit India. Divali betekent ‘rij lichtjes’ en het feest wordt daarom ook wel het lichtjesfeest genoemd. Tijdens het feest worden overal lichtjes aangestoken en wordt het licht verwelkomd in het leven. Het lichtritueel is symbolisch bedoeld als de overwinning van het goede over het kwade en de overwinning van het licht over de duisternis. Divali wordt niet elk jaar op dezelfde dag gevierd, er wordt gekeken naar de maankalender. Wel vindt divali elk jaar in oktober of november plaats, in de donkere maanden. Dit jaar wordt het feest gevierd op 4 november.

Vega snack

In India zijn ze dol op samosa’s, een driehoekig gefrituurd deegflapje dat als voor- of bijgerecht wordt geserveerd. Vaak worden samosa’s gevuld met kip en een mengsel van aardappel, ui en erwten, maar tijdens divali wordt er vooral vegetarisch gegeten.

Recept: Samosa

Wist je dat

kardemom

…kardemom een kruidachtige plant is uit de gemberfamilie? Deze specerij wordt vooral in de Indiase en Midden-Oosterse keuken vaak gebruikt. Het zijn groene peulen met zwarte zaadjes die heel veel aroma afgeven. Laat trekken in melk voor een drankje of toetje, of voeg eens een gekneusd peultje toe aan je stoofgerecht of curry.

Recept: Indiase lamscurry

Zoetigheid

Er wordt veel zoet gegeten tijdens divali. Mithai is een verzamelnaam voor allerlei Indiase zoete lekkernijen en deze mogen echt niet ontbreken tijdens het lichtjesfeest. Bijvoorbeeld kokosballetjes, gefrituurd deeg met suikersiroop of zoete pompoen met amandelschaafsel.

Recept: mithai
Menu uit 1001 nacht
Menu uit 1001 nacht

Waan je in de sfeer van een sprookje

Bekijk het menu
Thais menu
Thais menu

Weekendmenu Proef de Thaise keuken

Meer Aziatische recepten