moussaka

Moussaka recepten

Lekkere Griekse moussaka recepten

Typisch Grieks en lekker makkelijk om te maken: moussaka! Handig als er vrienden of familie komen eten, want je maakt zo’n lekkere ovenschotel al makkelijk van tevoren klaar. Hier vind je de lekkerste moussaka recepten.

Wat is moussaka?

Moussaka is een Grieks hoofdgerecht op basis van aardappel, aubergine, gehakt en bechamelsaus en een flinke laag kaas. Het gerecht is in laagjes opgebouwd, waardoor het wat weg heeft van lasagne. Het recept stamt waarschijnlijk uit de jaren ’20 van de twintigste eeuw. De Griekse chef-kok Nikolaos Tselementes verwerkte de Franse elementen (waaronder bechamelsaus) in zijn gerechten in de Griekse keuken, nadat hij een klassieke Franse opleiding had gevolgd.  Vaak zie je in Griekenland verschillende varianten van moussaka, waarbij de aardappels bijvoorbeeld zijn weggelaten en de aubergine vervangen is door courgette. Je kunt aardappel ook vervangen door zoete aardappel. Conclusie? Je kunt alle kanten op met moussaka!

Moussaka bewaren

moussaka

Moussaka is perfect geschikt om al een dag eerder klaar te maken en de volgende dag pas te serveren. Zo kunnen de smaken extra goed in het gerecht trekken. Volg alle stappen in het recept, dus bak de moussaka ook al in de oven. Laat vervolgens afkoelen en bewaar in de koelkast, om het de volgende dag op te warmen in de oven. Dek de schotel goed af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet verbrandt. Moussaka kun je nog twee dagen bewaren in de koelkast.  In de vriezer kun je dit gerecht nog drie maanden bewaren, maar het is het lekkerst als je het gerecht meteen opeet!

De Griekse keuken
De Griekse keuken

Griekse smaken. Vers en veelzijdig

Meer gerechten uit Griekenland
Lekker, lasagne!
Lekker, lasagne!

Mamma mia, daar hebben we zin in!

Alle recepten