gyros

Gyros recepten

Lekkere Griekse gyros recepten

Typisch Grieks en lekker makkelijk om te maken: gyros! Misschien vooral bekend als snack na het uitgaan, maar deze maaltijd is ook hartstikke lekker om thuis op tafel te zetten. Met zelfgemaakte tzatziki natuurlijk!

Wat is gyros?

gyros

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid. In het Grieks betekent gyros ‘draaien’ of ‘rondje’. Dat komt voort uit het feit dat het vlees op een verticaal draaiende spies wordt gegrild. Gyros wordt gemaakt van varkensvlees, maar soms ook van kip. Maar net wat je lekker vindt! Het vlees wordt gekruid met specerijen zoals komijn, oregano en knoflook, waardoor het een unieke smaak heeft. Gyros is een populair gerecht in Griekse en Turkse restaurants, en wordt vaak geserveerd met rijst of salade. Gyrosreepjes zijn een makkelijke en lekkere manier om gyros te maken, maar ze zijn net zo ongezond als gewoon gyrosvlees. Kies dus mager varkensvlees of kipfilet als je op zoek bent naar iets gezonders.

Wat is het verschil tussen gyros en shoarma?

Gyros en shoarma lijken best veel op elkaar, maar het is niet hetzelfde. Gyros is een gerecht uit Griekenland en wordt gemaakt van gegrild varkensvlees of kip. Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van rundvlees, lamsvlees, en heel soms kip of kalkoen. Gyros wordt vaak geserveerd met friet, salade, tzatziki of platte broodjes. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje.

De Griekse keuken
De Griekse keuken

Griekse smaken. Vers en veelzijdig

Meer gerechten uit Griekenland
Brood
Brood

Boterhammen, stokbrood of tosti's!

Alle recepten