mosterdkip uit lyon frans recept

Franse recepten

De lekkerste recepten uit Frankrijk

Op zoek naar typische Franse recepten? Je denkt misschien al gauw aan steak tartaar, quiche Lorraine of coq-au-vin. Maar er is zoveel meer! De Franse keuken bestaat niet alleen uit culinair verfijnde hoogstandjes. Zo kook je klassiek Frans ‘à la maison’.

Ratatouille

ratatouille recept

Ratatouille is een typisch Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid. De geruchten gaan dat ratatouille zijn oorsprong vindt in 1778, in Frankrijk. Toen werd het nog ‘rata’ genoemd. Het was een mengsel van bonen, aardappelen, groenten en vlees. Een gerecht dat snel klaar was en makkelijk om te maken, zodat militairen gauw konden eten. De ratatouille die we nu kennen is vaak vegetarisch met heel veel groenten. Tip: maak een portie extra en je eet er de volgende dag ook nog van, heerlijk!

Ratatouille recepten

Salade niçoise

salade nicoise

Het gerecht salade niçoise is genoemd naar de Franse stad Nice. De salade niçoise is een combinatie van vis, groente en ei. Er bestaat onenigheid over het juiste recept van de salade niçoise. Ieder dorp, restaurant of kok heeft een eigen recept. Een salade niçoise bestaat meestal uit rauwe groenten, tonijn, ansjovis, olijven, gekookte eieren, ui en olijfolie. Vaak wordt er nog sperziebonen, kappertjes, sla, bonen of artisjok toegevoegd. Eén ding is zeker: deze salade is een heerlijke optie tijdens de lunch of als maaltijd in de zomer!

Recept: salade niçoise
Diner voor twee
Diner voor twee

Luxe 4-gangenmenu

Bekijk het menu
Puur Italiaans
Puur Italiaans

De lekkerste Italiaanse recepten

Bekijk ze allemaal