Chinese gerechten

Chinese gerechten

Van perfect wokken tot zelf babi pangang maken

De Chinese keuken is een van de meest diverse en geliefde ter wereld, bekend om uitgebalanceerde smaken en variëteit aan ingrediënten en kooktechnieken. Van snel wokken tot langzame stoofgerechten, de Chinese keuken biedt voor elk wat wils. Wokken (roerbakken) is een populaire techniek waarbij ingrediënten op hoge temperatuur snel worden gegaard om smaak en voedingsstoffen te behouden, wat heerlijk en gezond is! Probeer favorieten zoals gebakken rijst, babi pangang, of Chinese fondue (hotpot) voor als je gasten krijgt.

De basis van de Chinese keuken

De Chinese keuken gebruikt een breed scala aan basisingrediënten zoals sojasaus, gember, knoflook, sesamolie en rijstwijn. Groenten zoals paksoi, taugé en Chinese kool zijn populair, evenals eiwitten zoals kip, varkensvlees en garnalen. Smaakcombinaties zijn vaak een balans van zoet, zuur, zout en umami. Goed te proeven in gerechten zoals zoetzure kip. Klassieke smaakmakers zijn vijfkruidenpoeder, oestersaus en hoisinsaus. Textuur is belangrijk; Chinezen zijn meesters in het combineren van knapperige, zachte en chewy elementen. Denk aan peking eend!

Chinese favoriete gerechten in Nederland

In Nederland zijn veel ‘Chinese’ gerechten populair die vaak zijn aangepast aan de lokale smaak. Babi pangang, geroosterd varkensvlees met een zoetzure saus, wordt altijd als Chinees bestempeld, maar komt eigenlijk uit de Indische keuken. Tjap tjoy, nog zo’n favoriet, is een knapperig groentegerecht met kip of garnalen in lichte sojasaus. Heerlijk Aziatisch comfortfood zoals foe yong hai, een zachte omelet met knapperige groenten en vlees in zoetzure tomatensaus met gember, verschijnt regelmatig op tafel. Chinese tomatensoep, zowel zoet als hartig, is een populair voorgerecht. Deze gerechten zijn aangepast aan de Nederlandse smaak, maar behouden de essentie van de Chinese keuken.