loempia

Loempia recepten

De lekkerste Vietnamese loempia's

Van Vietnamese loempia’s tot Chinese en zelfs Surinaamse. Deze Aziatische lekkernij kent veel oorsprongen, meerdere manieren van bereiden én vele manieren van vullen. Wat dacht je van kip, tofu, noedels of groenten? Je kunt oneindig variëren met zelf loempia’s maken. Hoe je ze ook gaat maken, zo’n portie loempia’s gaat er altijd in!

Spring rolls, summer rolls en meer

summer roll

In Nederland kennen we loempia’s van de loempiakraam, gemaakt van gefrituurde loempiavellen of filodeeg. Maar er zijn veel meer soorten loempia’s, spring rolls en andere varianten.

  • De originele spring roll komt uit China en wordt als voorgerecht of snack gegeten. De vulling is vaak gemaakt van garnaal, varken, taugé en kool. De buitenkant (van bloem en water) wordt door het frituren lekker krokant.
  • De cha gio is de gefrituurde Vietnamese loempia gevuld met varkensgehakt, champignons, glasnoedels en groenten, omhuld door een rijstvel. Vietnamese loempia’s zijn kleiner dan Chinese loempia’s.
  • De goi cuon (ook wel de summer roll of fresh spring roll genoemd) is een rijstvel met groenten, glasnoedels, vlees of vis. Deze variant is niet gefrituurd en daarom ook een stuk gezonder.
  • De lumpia is de Indonesische variant van de spring roll. En ook de loempia waar onze benaming loempia vandaankomt. De bekendste is de lumpia Semarang met bamboescheuten, garnalen en kip.
Recept: summer roll

Zelf een loempia maken

loempia maken

Heerlijk, zo’n zelfgemaakte gefrituurde Vietnamese loempia of een verse loempia. Dubbel zo lekker als je ze zelf maakt! Maar hoe maak je zelf loempia’s? Dat is makkelijker dan je denkt. Eigenlijk heb je maar een handjevol ingrediënten nodig voor het maken van Vietnamese loempia’s. Je hebt loempiavellen nodig (zelfgemaakt of kant-en-klaar) en een lekkere zelfgemaakte vulling. Prei, taugé, wortel en kip zijn goede ingrediënten om te gebruiken. Maar je kunt ook een loempia met zalm en bosui of met mie en garnalen maken. Dit gerecht is ook perfect om restjes groenten uit de koelkast op te maken. De ingrediënten kun je van tevoren kort aanbakken en vervolgens frituren. Zorg dat je frituurvet goed op temperatuur is (180˚C) en frituur de zelfgemaakte loempia’s 4 minuten.

Recept: zelf loempiavellen maken
Japans menu
Japans menu

Evenwicht op z'n Japans

De vier gangen
Rijsttafel
Rijsttafel

Indische rijsttafel Iedereen kan oosters koken

Meer Aziatische recepten