Afrikaanse gerechten

Afrikaanse gerechten

Van tajine tot bobotie: smaken van een veelzijdig continent

De Afrikaanse keuken biedt een fascinerende verscheidenheid aan gerechten, van geurige stoofschotels en hartige flatbreads tot kleurrijke rijstgerechten en gegrild vlees. Ingrediënten zoals yams, cassave, pinda’s en diverse specerijen spelen een hoofdrol. In Nederland zijn we vooral bekend met de aromatische gerechten uit Marokko: tajines, couscous en harira bijvoorbeeld. En met gerechten uit het land waar Nederlanders graag naar op vakantie gaan: Zuid-Afrika. Met topgerechten als bobotie, boerewors en braai.

Noord- en Zuid-Afrikaanse gerechten

In Nederland hebben we veel Noord-Afrikaanse gerechten en smaakmakers leren kennen en waarderen. Shakshuka bijvoorbeeld, gepocheerde eieren in tomatensaus uit Tunesië, is een geliefd ontbijt- of lunchgerecht. Harissa, de pittige chilipasta uit Tunesië, is inmiddels een favoriete smaakmaker voor bijvoorbeeld zalm of dip. En dan natuurlijk de Marokkaanse keuken: couscous is een ingeburgerd alternatief voor aardappelen op ons menu en een topper in salade. Harira en tajine zijn hartverwarmende gerechten die we graag eten. Ten slotte is Zuid-Afrika, populair onder Nederlanders als vakantiebestemming, beroemd om geurige bobotie, braai en boerewors.

Traditionele Afrikaanse gerechten

Op zoek naar een originele invulling voor een exotisch diner? Ontdek de traditionele smaken van Afrika met gerechten zoals tajine uit Marokko, injera uit Ethiopië of piri-piri kip uit Mozambique. Veel Afrikaanse gerechten zijn ideaal voor shared dining, wat past bij de sociale eetcultuur van Afrika. De Marokkaanse tajine combineert vlees, kip of groenten met aromatische kruiden zoals saffraan en komijn – een prachtige stoofschotel om te delen! Injera, een luchtig flatbread uit Ethiopië, wordt vaak geserveerd met stoofschotels en sauzen. Wist je dat injera als bestek wordt gebruikt? Scheur een stuk af en gebruik het om de bijgerechten op te scheppen!